Sari Roman-Lagerspetzin mukaan kirkon päättäjille paineita. Hän pohtii Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelman haastattelussa muun muassa kirkon konsensushakuisuutta.
– Kirkko on taloudellisesti täysin riippuvainen siitä, että kirkollisveroa kannetaan muun verotuksen yhteydessä. Tämä saa myös kirkon johtajat pohtimaan vaikkapa seksuaalivähemmistöihin liittyviä eettisiä kysymyksiä, Lagerspetz sanoo Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa.
Kirkon sisällä käytävä keskustelu on hänen mukaansa vaikeaa, vaikka kirkossa puhutaankin moniäänisyydestä ja demokratiasta.
– Kirkossa on voimassa muodollinen moniäänisyys, mutta sen syvempää tarkoitusta ei ole pohdittu. Osoituksena siitä on muun muassa se, että kriittinen puhe ei moniäänisyyteen kuulu.
Lagerspetzin mukaan monet kokevat kriittisen keskustelun uhkana. Suomalaista yhteiskuntaa kutsutaan usein konsensushakuiseksi. Kirkon kohdalla konsensushakuisuus on Lagerspetzin mukaan äärimmäistä. Hän itse näkee kriittisen keskustelun olevan oikeudenmukaisuuden palveluksessa.
– Toivoisin, että tätä käsiteltäisiin enemmän piispojen taholta. Onko kriittinen keskustelu, valtakysymysten käsitteleminen, naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien käsitteleminen uhka, hän kysyy.
– Jotta demokratia voi toteutua, sen arvo tulee tunnustaa. Mielestäni se tunnustetaan kirkossa erittäin huonosti.
Kuuntele Sari Roman-Lagerspetzin haastattelu Yle radio 1:n Horisontista loppiaisena kello 11.00.
Ilmoita asiavirheestä