Suomen ensimmäiset valtakunnalliset romanien koulutus- ja työllisyysmessut järjestetään Helsingissä Diakonia-ammattikorkeakoulussa ensi viikon keskiviikkona.
Mahdollisuuksien päivä on ensimmäinen romaniväestölle suunnattu valtakunnallinen uratapahtuma Suomessa. Tilaisuuden järjestävät Diakin hallinnoimat romanihankkeet, jotka pyrkivät romaniväestön koulutus- ja työllisyystason parantamiseen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tietoa koulutus- ja uramahdollisuuksista ovat messuilla kertomassa lukuisat kouluttaja- ja työnantajatahot.
Paneelikeskustelussa kysytään, mikä on romanin paikka työ- ja opiskelumarkkinoilla. Paneelissa on mukana oppilaitoksen, työnantajan, romanijärjestön ja viranomaiskentän edustajia sekä kokemusasiantuntija. Paneelin puheenjohtajana toimii Janita Nyman Suomen Romaniyhdistyksestä.
Romanien koulutustaso on noussut huimasti viime vuosikymmeninä, mutta esimerkiksi korkeakoulutukseen jatkaa edelleen harva, Diakin tiedotteessa todetaan.
Messujen viihteestä vastaavat romanitaiteilijat, kuten kitaravirtuoosi Viki Baltzar ja Gypsy Rythm, Tummat soundit -lauluryhmä sekä Gypsy Legion -taistelulajiryhmä.
– Hyvän musiikin ja purtavan lisäksi messuilla halutaan ohjata ja tukea messukävijöitä kohti unelmiaan laajan yhteistyöverkoston avulla ja luoda henkilökohtaisia polkuja koulutukseen ja työn saantiin, kertoo Nevo tiija -hankkeen projektipäällikkö Mertsi Ärling Diakin tiedotteessa.
Messujärjestelyjen takana on kaksi hanketta. Nevo tiija – uusi aika -hanke sai juuri rahoituspäätöksen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Tšetanes naal – koulutuspoluilla -hanke on saanut rahoituspäätöksen aiemmin tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hankkeita hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Hankkeet ovat kolmivuotisia ESR-hankkeita, joiden yhteisbudjetti on kolme miljoonaa euroa. Niiden tavoitteina on romaneiden aseman parantaminen työ- ja koulutusmarkkinoilla sekä romanien yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttaminen laajemminkin.
– On hienoa, että voimme yhdessä kehittää toimivia polkuja eri koulutusasteilta toisille siirtyville romaneille. Samalla tuomme esiin esimerkkejä, jotka monipuolistavat vallitsevaa kuvaa romanikulttuurista, toteaa Tšetanes naal -hankkeen projektipäällikkö Sari Hammar Diakista.
Hankeyhteistyössä on mukana lukuisia osatoteuttajia kunnista oppilaitoksiin. Romanijärjestöjen tuki on tärkeää arvokeskustelun herättäjänä ja kentän oman äänen mahdollistajana.
– Romanijärjestöjen kattojärjestö Suomen Romanifoorumi haluaa kannustaa romaniväestöä muun muassa sisäiseen arvokeskusteluun kouluttautumisen ja osallisuuden tärkeydestä. Haluamme toimia myös sillanrakentajina romaniväestön ja työnantajien välillä, sanoo Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Armas Lindberg Diakin tiedotteessa.
Kuva: Kuvakaappaus messujulisteesta
Lue myös:
Tuula Åkerlund: ”Kirkon tuki tuo Suomen romaneille turvaa näinä epävakaina aikoina”
Diakin uusi hanke parantaa romanien koulutustasoa
Ilmoita asiavirheestä