Suomeen saapuu Itä-Euroopasta romanikerjäläisten lisäksi myös aiempaa enemmän työnhakijoita. Ulkomajoituksessa oleskelevien työnhakijoiden kasvaneet määrät on kevään aikana havaittu Helsingin diakonissalaitoksen ylläpitämässä Hirundo-päiväkeskuksessa.
Hirundossa työskentelevän Marjatta Vesalaisen mukaan keskuksen asiakkaiden joukossa oli keväällä Romaniasta, Unkarista, Bulgariasta ja Balkanilta saapuneita työnhakijoita paikoin enemmän kuin romanikerjäläisiä.
– Romaniasta tulee paljon vakavasti otettavia työnhakijoita, osaavia sähkö- ja putkimiehiä, joista osa on asunut talven missä sattuu ja osa elättänyt itseään töitä odotellessa pulloja keräämällä. Kun Välimeren maissa menee huonosti ja työpaikat vähenevät, ihmiset valuvat pohjoista kohti etsimään töitä, Vesalainen sanoo.
Rakennusliiton Uudenmaan aluepäällikön Vilppu Oikarisen mukaan liitossa ei ole vielä huomattu uusia työnhakijoita.
– Yksittäisillä yrityksillä niitä varmaan liikkuu. Kohtaamme heidät vasta sitten, kun he ovat jo työsuhteessa. Työmailla on jo ennestään aika paljon eri maista tulevia työntekijöitä, Oikarinen sanoo.
Hänen mukaansa itäeurooppalaisten on helpompi siirtyä Suomeen työnhakuun muiden EU-maiden kautta.
– Suomeen on helpompi tulla Italian tai Kreikan kautta kuin suoraan Romaniasta tai Bulgariasta. Kielikynnys on korkea ja työmailla pitää osata vähintään englantia. Tieto paremmasta työtilanteesta kiirii ja kesäaikaan etelästä tulevien työntekijöiden määrä voi ryhtyä näkymään, Oikarinen sanoo.
Vesalaisen mukaan osa työnhakijoista on jatkanut työnetsintää Suomesta muihin pohjoismaihin kuten Ruotsiin.
Rakennusliiton mukaan pääkaupunkiseudun rakennustyömailla on väkeä jo yli 30 maasta ja ulkomaalaisten osuus on kaikista työntekijöistä yli 30 prosenttia. Koko Suomessa ulkomailta saapuneita rakennustyöntekijöitä on liiton mukaan 20 000-30 000.
Ilmoita asiavirheestä