Kotimaan ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Tapani Ruokanen tavoittelee eduskuntapaikkaa Helsingistä Kokoomuksen riveistä.
Asian uutisoi tänään Helsingin Sanomien Studio Kulmapöytä
.
Ruokanen hankkii myös kokoomuksen jäsenkirjan eli sitoutumaton journalisti aikoo eläkkeelle jäätyään sitoutua politiikassa.
– Olen vuosikymmeniä arvioinut politiikkaa. Minua on syytetty milloin vasemmistolaiseksi, milloin oikeistolaiseksi. Kun urani sitoutumattomana toimittajana on päättynyt, katson olevani nyt vapaa käyttämään kokemustani ja näkemystäni toisella puolella, Ruokanen toteaa Kotimaa24:lle.
Toisaalta hän myöntää, että päätös sitoutumattomuudesta luopumisesta on myös kirpaissut ja ollut iso ja vaikea.
Opiskeluaikoina hän oli vähän aikaa Kristillisen liiton (nykyinen KD) listoilta Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa. Ruokasen mukaan hän kuului nuorten teologien joukkoon, jotka pohtivat voisiko Kristillisessä liitossa yhdistää maailmankatsomusta ja sosiaalisiin kysymyksiin vaikuttamista. Tämä ei onnistunut, vaan puolue osoittautui ”hurmahenkiseksi”.
Yhdyspankissa toimiessaan Ruokanen puolestaan asettui tukemaan SDP:n Martti Ahtisaarta presidentiksi.
– Siitä nousi vähän isompi möly, kun siirryin sen jälkeen Kotimaan päätoimittajaksi. Keskusta varsinkin oli aika vihainen.
Ruokasen mukaan Ahtisaaren tukeminen ei ollut puoluepoliittinen kannanotto, vaan hän oli vakuuttunut siitä, miten hyvin Ahtisaari oli hoitanut Namibian tilannetta.
Mutta tällä hetkellä Kokoomuksen jäsenhakemus on jo vetämässä.
– Mennään täysillä, rikotaan munat kun leivotaan kakku. Kokoomuksen perinteiset arvot eivät ole olennaisesti ristiriidassa arvomaailmani kanssa. Sekä keskustassa että SDP:ssä on myös paljon sellaista, mihin voin yhtyä. On hyvä puoli Suomessa, että on niin sopuisa käsitys maailmasta eri puolueitten kesken.
”Berner-jutulla ei mitään roolia”
Ruokasen päätyminen Kokoomuksen ehdokkaaksi on käynyt lopulta ilmeisen nopeasti. Ainakin Olli Valtonen on ollut tärkeässä roolissa aloitteentekijänä. Ruokanen puhuu ystävien yllytyksestä. Puheenjohtaja Alexander Stubbin (kok.) osuus puolestaan on ollut ratkaiseva, sillä hänen kanssaan Ruokanen puhui noin viikko sitten.
Pohdintaa on kuitenkin jatkunut jo pitemmän aikaa. Ruokanen kertoo pohtineensa myös keskustan ehdokkuutta.
– Keskustelin myös Juha Sipilän kanssa, erittäin positiivinen kokemus oli.
Välillä hän päätti luopua ehdokkuudesta kokonaan, kunnes Kokoomus nousi vaihtoehtona esiin.
Aiemmin julkisuudessa on ollut esillä, että keskusta ja kokoomus ovat käyneet kovan kisan toimitusjohtaja Anne Bernerin saamisesta ehdokkaaksi. On vihjattu, että Berner olisi jopa sopinut ehdokkuudesta kokoomuksen kanssa, kunnes hän lopulta asettui ehdokkaaksi keskustan riveistä Uudeltamaalta.
Ruokasen ympärille olisi helppo kehittää päinvastainen tarina, jossa kokoomus selviytyi voittajana. Tämän eläköitynyt Suomen Kuvalehden päätoimittaja kuitenkin kiistää.
– Berner-jutulla ei ole mitään roolia. Voin sanoa käsi sydämellä. Se näyttää, että olisin kopio, mutta oikeassa elämässä se ei mennyt näin.
– Kertaakaan en ole puhunut Berneristä sanaakaan. Ehkä enemmänkin on puhuttu siitä, että kun Jan Vapaavuori lähti, niin tuli aikuisen miehen kokoinen paikka ehdokaskuntaan Helsingissä.
– En ole luvannut keskustalle, olen luvannut ainoastaan harkita. Harkitsin hyvin huolellisesti.
Ministeri Jan Vapaavuori (kok.) on siirtymässä Euroopan investointipankin tehtäviin eduskuntakauden jälkeen.
”Kirkko on nyt sateenkaarikirkko”
Kokoomuksessa käytiin puheenjohtajakamppailu kesällä. Ehdolla olivat Vapaavuori, Paula Risikko ja valituksi tullut Stubb.
Ketä kannatit?
– Ei minulla ollut mitään roolia, enkä ole toimittajana lähtenyt puolueitten sisäisiin skaboihin tukea osoittamaan, Ruokanen vastaa.
– Hän on uuden ajan mutkaton ja räväkkä tyyppi. Hän on selvästi luomassa erilaista mielikuvaa siitä, millainen poliittinen johtaja on, Ruokanen kommentoi Stubbia johtajana.
Tapani Ruokanen on paitsi toimittaja myös pappi. Viime aikoina on puhuttu, että kirkko olisi liukunut poliittisesti vasemmalle.
– Alkaa olla jo vähän vanhanaikainen, että kirkko olisi mennyt vasemmalle. Se on nyt sateenkaarikirkko. Kirkko on usein heijastellut yhteiskunnan vallitsevaa trendiä, Ruokanen toteaa ja viittaa sateenkaarikirkolla kirkon moniin eri poliittisiin väreihin.
Hän näkee niin sosiaalidemokraattien, keskustan kuin kokoomuksenkin piireissä samojen arvojen kannattajia, kun puhutaan sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.
Tapani Ruokanen jäi Suomen Kuvalehdestä eläkkeelle 18-vuotisen päätoimittajakauden jälkeen viime elokuussa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan jäädä laakereille lepäämään. Hän on perustanut yrityksen, jonka kautta hän konsultoi ja kouluttaa. Viimeksi hän on ollut kouluttamassa Vapaakirkon freelancereita journalistisessa työssä.
Lue myös: Pappisliiton puheenjohtaja pyrkii eduskuntaan: Politiikka tarvitsee kirkon työntekijöitä
Toistakymmentä pappia ehdolle eduskuntaan
Ilmoita asiavirheestä