Ruotsin kirkko vähentää toimintaansa, hiippakunnissa eri käytäntöjä

Kuuntele juttu:

Ruotsin kirkko vähentää toimintaansa ja sulkee kirkkoja palmusunnuntain alla estääkseen koronatartuntojen leviämistä. Avoimet jumalanpalvelukset kielletään piispan määräyksellä ainakin Tukholman ja Växjön hiippakunnissa.

Ruotsissa koronaviruksen leviämistä on ehkäisty tähän mennessä vähäisemmin rajoituksin kuin muissa Pohjoismaissa. Kotimaa24 kertoi aiemmin, että linja on näkynyt myös Ruotsin kirkon toiminnassa.

Tukholmassa epidemia on levinnyt muuta maata nopeammin. Siksi Tukholman hiippakunnan piispa Andreas Holmberg oli ensimmäisenä ohjeistamassa kirkkoherroja linjan tiukentamisesta. Aiempi ohje enintään 50 ihmisen kokoontumisesta on kumottu.

Määräys koskee julkisia jumalanpalveluksia kirkkorakennuksissa tiettynä ajankohtana toinen huhtikuuta alkaen. Poikkeuksia ovat kasteet, konfirmaatiot, häät ja hautajaiset.

– Olen sitä mieltä, että viranomaiset peräänkuuluttavat tällaista johtajuutta. Päätöksen tekeminen ahdisti, mutta se oli kuitenkin itsestään selvä, piispa Holmberg kirjoitti Tukholman hiippakunnan kirkkoherroille.

– Kyse on solidaarisuudesta, jota kirkon pitää osoittaa äärimmäisissä olosuhteissa.

Myös Tukholman suomalainen seurakunta tiedotti Facebook-sivuillaan, että se keskeyttää jumalanpalvelukset ja muun toiminnan toistaiseksi.

– Hiljaisen viikon ja pääsiäisajan hartauksia lähetämme Facebookissa ja Youtubessa, kirkkoherra Martti Paananen viestittää.

Växjön piispa: ”On erittäin tärkeää, etteivät kirkonkellot hiljene”

Ruotsin kirkon piispat kokoustavat koronaepidemian johdosta kaksi kertaa viikossa. Koska tartuntatilanne vaihtelee eri puolilla maata, hiippakunnissa tehdään erilaisia linjauksia.

Etelä-Ruotsissa Växjön hiippakunnan piispa Fredrik Modéus toivoo, että jumalanpalvelukset välitetään ihmisille netin kautta.

– On erittäin tärkeää, etteivät kirkonkellot hiljene. Annetaan niiden edelleen soida merkiksi kirkon läsnäolosta ja siitä, että jumalanpalveluksia pidetään, vaikkakin väliaikaisesti uudella tavalla, Modeus totesi Kyrkans Tidning -lehdessä.

Muun muassa Uppsalan tuomiokirkosta lähetetään hiljaisen viikon aikana seitsemän jumalanpalvelusta netin kautta.

Kuva: Kaj Aalto. Växjön tuomiokirkko.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPerheneuvoja Heikki Kruus luuli olevansa yksinäisen työn tekijä, kunnes epidemia pakotti etätöihin
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mitä papistoa yleisön joukossa? –Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä