Ruotsin kirkon 2000 kilometrin pyhiinvaellus ilmastokokoukseen – ”Kyllä meidän on saatava aikaan jokin muutos”

Kuuntele juttu:

Huoli ilmastonmuutoksesta ajoi Ruotsin kirkon väkeä patikoimaan heinäkuun helteessä kohti YK:n ilmastokokousta Glasgowessa. Pyhiinvaellus ilmaston puolesta käynnistyi messulla Vadstenan keskiaikaisesta luostarikirkosta 19.7.

Pyhiinvaellus Pilgrims Walk for Future on Linköpingin hiippakunnan aloite, mutta siihen ovat liittyneet kaikki Ruotsin luterilaisen kirkon hiippakunnat.

– Vaelluksella on sielunhoidollinen merkitys. Puhumme aktiivisesta toivosta, kun voimme toimia ja koota ihmisiä tämän asian ympärille, pyhiinvaeltajien pappi Rickard Borgenback sanoo.

Hän lähti ilmastopyhiinvaelluksen ensimmäiselle etapille paitsi virkansa puolesta myös omasta kiinnostuksesta ympäristökysymyksiin. Borgenback johdattui papiksi nimenomaan ympäristökysymysten kautta. Nyt hän haluaa herätellä ihmisiä miettimään elämäntapaansa ja sen vaikutusta ilmastoon.

Ilmastonmuutos on niin iso asia, että se saattaa lamauttaa yksilöihmisen. Tämä pyhiinvaellus muistuttaa, että jokainen voi kuitenkin tehdä jotakin.

– Jos meitä, jotka nousevat olemassa olevaa paradigmaa vastaan, on paljon, voimme muuttaa asioita. Nyt taloudelliset intressit menevät luontoarvojen ja ihmisten hyvinvoinnin edelle, Borgenback sanoo.

– Kyllä meidän on saatava aikaan jokin muutos.

100 päivää ja 2000 kilometriä

Samaan aikaan kun uutiskuvat Keski-Euroopan tuhoisista tulvista vyöryvät näytöille, rutikuivassa Ruotsissa vaeltava seurakuntaväki on saanut tukea myös Greta Thunbergin käynnistämältä Fridays for Future -ympäristöliikkeeltä. Maanantaina 26.7. järjestetään yhteinen mielenosoitus Jönköpingissä Kristinen kirkon luona.

Pyhiinvaellus tulevaisuuden puolesta on muodostunut kansainväliseksi tapahtumaksi, johon on ilmoittautunut noin 1000 osanottajaa. Kuusi vaeltajaa diakoni Annika Spalden johdolla patikoi kaikki 100 päivää, jolloin matkaa kertyy lähes 2000 kilometriä. Muut vaeltavat päivänmatkan tai enemmän.

Matka käy Etelä-Ruotsin, Tanskan, Saksan, Alankomaiden ja Ison Britannian halki Skotlannin Glasgowhun, jossa YK:n ilmastokokous COP26 pidetään marraskuun alussa.

Annika Spalde summaa ensimmäistä vaellusviikkoa sanalla kiitollisuus. Ensimmäiset lähes 100 kilometriä ovat sujuneet ongelmitta.

– Kukaan ei ole loukkaantunut, ihmiset ovat tutustuneet toisiinsa ja on syntynyt syvällisiä keskusteluja. Olemme saaneet kohdata paljon ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta kaikkialla.

– On ollut hieno ensimmäinen viikko, Annika Spalde kertoo puhelimitse Huskvarnan lähellä patikoidessaan.

Ensimmäisen viikon vaelluksella on ollut noin 20 hengen ryhmä. Seurakunnat matkan varrella ovat järjestäneet majoituksen ja ruokailut. Hän kuvaa tunnelmaa inspiroivaksi, kun saa keskustella kanssamatkaajien kanssa ja oppia toinen toiselta.

Oletteko saaneet viestinne perille?

– On jaettu kirjanmerkkejä, jossa on kotisivun osoite ja muutama sana matkalle. Medianäkyvyys on ollut odotettua suurempi.

Mitä ajattelet Saksan ja Belgia tulvauutisista?

– Ne muistuttavat, että meidän on muutettava elämäntapamme. Ne ovat hälytyskelloja ja pakottavat meidät tajuamaan tilanteen vakavuuden.

Lue lisää pyhiinvaelluksista Ruotsissa 20.7. ilmestyvästä Kotimaasta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLeena Huovinen Tokiossa: ”Kisapappi auttaa asettamaan voitot ja pettymykset osaksi elämän suurta kuvaa”
Seuraava artikkeliEnonkosken luostariyhteisön talous on vaikeuksissa – henkilöstö irtisanottu, suunnitelmissa virtuaaliyhteisö

Ei näytettäviä viestejä