– Imaameille tarkoitetun kurssin taustalla on se, että suurin osa heistä on koulutettu tehtäväänsä Turkissa, Egyptissä, Marokossa tai Bosniassa. Näiden opintojen painopiste on ollut teologinen ja kunkin maan omaan historialliseen kontekstiin sidottu. Monet saksassa toimivista imaameista eivät edes puhu saksaa saati tunne maan historiaa, kertoo Osnabrückin yliopiston kurssin koordinaattori Moussa Al-Hassan Diaw.
Uskonopettajien ohella kurssit kiinnostavat saksalaissyntyisiä muslimeja, jotka haluavat edistää uskontodialogia ja uskontojen keskinäistä vuorovaikutusta Saksassa. Osa opiskelijoista kokee asemansa myös turhauttavana.
– Yhteiskunta odottaa meidän integroituvan, mutta usein osoittaa epähyväksyntää. En anna kenenkään kertoa itselleni, etten ole tarpeeksi saksalainen, mutta minua huolestuttaa nuoret, jotka eivät tiedä mihin he kuuluvat ja mihin eivät, sanoo kurssille osallistuva, saksalaissyntyinen Dua Zeitun, joka vastaa Osnabrückin moskeijan nuorisotyöstä.
Moussa Al-Hassan Diaw jakaa saman huolen. Hän kertoo uskonnollisten johtajien tehneen havainnon, että osa nuoremmasta sukupolvesta lankeaa internetissä toimivien radikaalien saarnaajien lumoihin. Diaw näkeekin kurssien tarjoavan muslimiyhteisöille työkaluja esimerkiksi politiikan, seksuaalisuuden ja päihteidenkäytön ympärillä käytävän keskustelun käymiseen ja ymmärtämiseen.
– Nämä opinnot auttavat perustamaan islamille yleisesti tunnustetun ja hyväksytyn paikan saksalaisessa yhteiskunnassa. En puhu saksalaistuneesta tai jostakin muusta erityisestä islamista, vaan islaminuskosta, joka on juurtunut Eurooppaan ja Saksaan, Diaw linjaa.
Kurssien lisäksi Saksassa toimii nykyisin neljä valtion rahoittamaa islamilaista teologiaa opettavaa teologian laitosta, joiden opintosuunnitelmassa uskontojen välinen vuorovaikutus ja islamin suhde saksalaiseen yhteiskuntaan on keskeisesti esillä.
Uutisen välitti ekumeeninen uutistoimisto ENI.
Lue myös
Kansleri Niiniluoto kannattaa imaamien kouluttamista
Kokoomus ja Sdp suhtautuvat myönteisesti imaamikoulutukseen
Ministeriöt: Ei imaamikoulutusta Suomeen
Ilmoita asiavirheestä