(Korjattu 12.55) Saksassa katolinen piispainkokous on päättänyt evätä sakramentit kirkollisveronsa laiminlyöviltä katolilaisilta. Saksan virallisista uskontokunnista katolilaiset, protestantit ja juutalaiset maksavat veroistaan vuosittain 8-9 prosenttia uskonnollista veroa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.
Veron maksamisen voi välttää, kun ilmoittaa veroviranomaisille luopuvansa uskontokunnastaan. Osa veronmaksusta luopuneista on jatkanut seurakuntien palveluiden käyttämistä.
Katolisesta kirkosta on eronnut vuosittain noin 120 000 saksalaista. Saksassa paljastunut hyväksikäyttöskandaali on nostanut eroavien määrän parin viime vuoden aikana runsaaseen 180 000 vuodessa.
Piispainkokouksen torstainen linjaus pyrkii varmistamaan, etteivät ihmiset jatka kirkon palveluiden käyttämistä sen jälkeen, kun he ovat lopettaneet verojen maksamisen. Vatikaani on hyväksynyt Saksan piispojen päätöksen.
Veronmaksusta luopujilta evätään jatkossa sakramentit ja uskonnolliset hautajaiset. He eivät voi jatkaa työskentelyä kirkon ylläpitämissä kouluissa ja sairaaloissa tai toimia sen alaisissa yhdistyksissä tai kuoroissa. Veronsa laiminlyövät katolilaiset eivät kelpaa myöskään kummeiksi. Mikäli he aikovat mennä naimisiin katolisessa kirkossa, he tarvitsevat luvan hiippakuntansa piispalta.
Roomalaiskatolinen kirkko keräsi veroja vuonna 2010 noin 5 miljardin euron arvosta. Protestanttisten kirkkojen verokertymä oli samalta ajalta 4,3 miljardia euroa.
Lue piispainkokouksen linjaus täältä (saksaksi).
Ilmoita asiavirheestä