Neuvostoliiton alusmaihin kuulunut Saksan demokraattinen tasavalta (DDR) yhdistyi rauhanomaisesti Saksan liittotasavaltaan päivälleen 25 vuotta sitten, 2. lokakuuta 1990.
Tapahtuma oli yksi kylmän sodan päättymisen tärkeistä seurauksista Euroopassa.
Saksan medioissa on jälleen yhdistymisen 25-vuotispäivänä arvioitu sitä, missä määrin vuosikymmeniä erillään olleet kansakunnan osat ovat onnistuneet neljännesvuosisadassa kasvamaan jälleen yhteen.
Saksan yhdistyneen evankelisen kirkon (EKD) neuvoston puheenjohtaja, piispa Heinrich Bedford-Strohm ja Saksan katolisen piispainkokouksen puheenjohtaja, kardinaali Reinhard Marx ovat yhteisessä puheenvuorossaan pitäneet Saksan yhdistymistä merkittävänä maanosan rauhan kannalta.
Kirkonmiesten mielestä tämä merkitys realisoituu nyt myös huolenpitona pakolaisista.
Kulunut neljännesvuosisata on kirkonmiesten mielestä ollut vaikeuksista huolimatta Saksan puolikkaiden yhteen kasvamisen kannalta ”menestystarina”.
Toisaalta esimerkiksi arvostetut Frankurter Allgemeine -lehden tuoreessa taloustilanteeseen painottuvassa analyysissa muistutetaan, että Saksan itäosien nuoriso muuttaa edelleen joukoittain maan länsiosiin. Idässä kirkkoon kuuluminen on paljon länttä vähäisempää. Länsisaksalaisissa osavaltioissa jopa joka neljännellä ihmisellä on maahanmuuttajatausta, idässä tuskin viidellä prosentilla.
Nykyisin Saksassa on 82 miljoonaa asukasta. Heistä protestantteja, joukossa paljon luterilaisia, on runsaat 30 prosenttia. Katoliseen kirkkoon kuuluvia on yhtä paljon. Muslimeja on noin laskutavasta riippuen 2–5 prosenttia.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä