Kun gallupfirma kartoitti amerikkalaisten uskoa salaliittoteorioihin vuonna 2013, vastaajista 13 prosenttia uskoi, että presidentti Barack Obama on itse antikristus. Vain 73 prosenttia piti ajatusta epätodennäköisenä.
Republikaanien kannattajista peräti 20 prosenttia piti Obamaa antikristuksena. Public Policy Polling -kyselyyn vastasi 1 200 ihmistä eri puolilla Yhdysvaltoja.
Viime kuussa Kotimaa24 uutisoi, että viidesosa yhdysvaltalaisista uskoo presidentin olevan muslimi. Obama on itse kertonut olevansa kirkkokuntiin kuulumaton kristitty. Jo Obaman ensimmäisen presidentinvaalikampanjan aikaan 2007 väitettiin, että hän on todellisuudessa muslimi, mutta yrittää salata asian.
Presidentin taustaan liittyy toinen, yhtä elinvoimainen huhu, jonka mukaan Obaman syntymätodistus on väärennös eikä hän ole syntynyt Hawaijilla vaan Keniassa. Näin ollen hän ei olisi syntyperäinen Yhdysvaltain kansalainen eikä sen vuoksi kelvollinen virkaansa.
Myös republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump on kaivanut huhun esiin. Jatkuvien kyselyjen vuoksi Hawaijin osavaltio julkisti Obaman täydellisen syntymätodistuksen vuonna 2011, mutta Trumpin mukaan ”monet eivät usko sen aitouteen”.
Hurjin teoria väittää, että Michelle Obama on sukupuoltaan vaihtanut mies. Tämä ajatuskulku ”selittää”, miksi presidentti kannattaa konservatiivikristittyjen kammoamia homoliittoja.
Tutkija: Obama-teorioiden juuret ulottuvat 1700-luvulle
Paitsi poliittiset vastustajat, myös evankelikaaliset kristityt tarttuvat innokkaasti huhuihin, joilla liberaaleja arvoja kannattavan presidentin asemaa voidaan horjuttaa.
Amerikkalaiseen kristillisyyteen on perehtynyt filosofian tohtori, dosentti Markku Ruotsila, joka on tutkinut Yhdysvaltojen aate- ja kirkkohistoriaa useissa teoksissaan, viimeksi kirjassa Uskonnollinen vasemmisto Yhdysvalloissa (Tampere University Press, 2014). Vuonna 2008 ilmestyi hänen amerikkalaista kristillistä oikeistoa käsittelevä teoksensa.
Ruotsilan mielestä meillä ei riittävästi ymmärretä, miten syvästi uskonnolliset käsitykset muovaavat yhdysvaltalaista sielunmaisemaa. Erityisen hanakasti amerikkalaiset selittävät maailman tapahtumia salaliittoteorioiden avulla.
Ruotsila muistuttaa, että Amerikka perustuu ajatukselle, jonka mukaan maa on Uusi Jerusalem. Enemmistö amerikkalaisista kristityistä uskoo, että Yhdysvalloilla on erityinen Jumalalta saatu tehtävä maailmassa. Maallinen versio pitää yksinkertaisesti amerikkalaista elämäntapaa parempana kuin muita.
– Tämä syvään iskostunut käsitys maan erityislaadusta on itsestäänselvyys, jota ei voi suoraan haastaa, vaan se täytyy haastaa salaliittoteorioiden avulla, Ruotsila sanoo.
Obamaan liittyvillä salaliittoteorioilla on Ruotsilan mukaan pitkät perinteet, jotka juontavat juurensa 1700-luvulle ja puritaaneihin asti. Aikaisemmin uskottiin ”orjien salaliittoon”, nykyisin ”mustien salaliittoon” – vaikka termiä harvemmin mainitaan.
– Mustia ei nähdä tämän salaliiton aktiivisina toimijoina vaan taustalla olevan suuremman valtakeskittymän käsikassaroina. Olennainen osa tätä teoriaa on käsitys mustista jotenkin sielullisesti alempina ja siten tämän laajemman salaliiton helposti ohjailtavina.
Rasististen käsitysten pohjalla on uskomus, että saatanallinen salaliitto yrittää tuhota Jumalan – ja valkoisten protestanttien valtakuntaa. Salaliiton uskotaan katsantokannasta riippuen olevan kommunistien, vanhan salaseura Illuminatin, sionistien tai muslimien käsissä. Epäluulo juutalaisia kohtaan verhotaan muun muassa kiertoilmaukseen ”kansainväliset finanssipiirit”.
Toisaalla islamilainen ja toisaalla ateistinen salaliitto
Kirjaimelliset tulkinnat tuhatvuotisesta valtakunnasta, uskovien ylöstempaamisesta ja antikristuksen ilmestymisestä elävät vahvoina amerikkalaisessa kristillisyydessä, erityisesti evankelikaalikirkoissa. Suomessakin markkinoidut Left Behind -elokuvat ovat levittäneet popularisoitua eskatologiaa myös maallistuneiden kansalaisten mieliin.
Ruotsilan mukaan Yhdysvalloissa uskotaan hyvin laajasti, että maalla on avainpelaajan rooli maailman valmistamisessa lopunaikojen taisteluihin. Asiaa edistetään tukemalla Israelia ja lähetystyötä sekä haastamalla islamia. Kristittyjä kehotetaan vastustamaan antikristusta ja sen instituutioita.
Siksi ei ole ihme, että antikristuksen viittaa sovitetaan ahkerasti vallankäyttäjien niskaan. Tällä kertaa viitta tuntuu monien mielestä sopivan demokraatti Obamalle, joka afrikkalaisten juuriensa vuoksi nostaa esiin myös vanhat pelot mustien salaliitosta. Häneen liitetään myös uudempi pelko islamilaisesta salaliitosta, joka uhkaa kristikuntaa.
Eurooppalaisen on vaikeaa ymmärtää, miksi Obaman terveydenhuoltouudistusta vastustetaan kiivaasti myös kristittyjen piirissä. Tärkein syy on Obamacare-pakettiin kuuluva aborttilainsäädäntö. Vastustuksen taustalla on myös erityisesti mustien kirkkojen tuntema epäluulo liittovaltiota kohtaan kaikissa terveydenhoitoa koskevissa asioissa.
Terveydenhuoltouudistus on monien mielestä sosialismia. Monet uskovat sosialistisen salaliiton pyrkivän Amerikan perustajaisien luoman yhteiskunnan ja sen arvojen kaatamiseen sekä ateismin levittämiseen.
Juttu julkaistu Kotimaa-lehdessä 22.10.
Kuva: Aude Guerrucci / DPA / Lehtikuva
Lue myös:
Ilmoita asiavirheestä