Kirkkohallituksen päätös pitää seurakuntavaalien ehdokkaiden vastausoikeutta vaalikoneessa auki yli vaalien hämmästyttää asiantuntijoita.
Seurakuntavaalien vaalikoneen tuottajana MTV:n puolesta toiminut Sami Ruokangas on yllättynyt kirkon eilisestä päätöksestä avata ehdokkaiden vastausoikeus vaalipäivän iltaan asti.
Hänen mukaansa kirkkohallituksen perustelut siitä, että tämä olisi yleinen menettely, eivät ole oikeita.
– Se, että vaalikoneiden vastusten muokkausaika olisi ollut auki varsinaiseen vaalin asti, ei pidä paikkaansa. Ainakin meidän vaalikoneiden vastausaika on pantu kiinni aikaisemmin. Menee vaikeaksi, jos äänestäjä ei voi tietää, muuttuvatko vastaukset sen jälkeen, kun niitä on oikeus selata, Ruokangas sanoo.
Ruokankaan mukaan kirkon vaalikoneen ratkaisu on poikkeuksellista ja olisi ensimmäinen kerta, jos vastauksia saa muuttaa vaaliin asti.
– Minä en tiennyt tästä ratkaisusta, täytyy tutkia, voiko päätöstä vielä muuttaa, Ruokangas sanoo.
Muokkausaika kiinni ennen ennakkovaalia
Vaaliasiantuntija Sami Borg sanoo, että vaalikoneiden vastausten muokkausoikeudella on yleisesti aina takaraja ennen vaaleja. Tiettyyn päivään mennessä vastaukset pitää lukita. Borg pitää muuten äänestäjien kuluttajansuojaa kyseenalaisena.
– Eri asia on, jos koneessa olisi logi, joka näyttää sekä vanhan että muokatun vastauksen.
Borgista ei ole riittävä peruste pitää vastausoikeutta avoimena, jotta mukaan saataisiin mahdollisimman paljon vastaajia, eikä edes sitä, jos ehdokas ei ole ymmärtänyt kysymystä.
– Sehän kertoo jotain olennaista vastaajan kirkollisen tietämyksen tasosta. Äänestäjän vastuulle jää arvioida vastausten merkitystä. Jokainen ehdokas valitsee, vastaako ajoissa vai ei.
– Aina on arvokasta tehdä vaalikoneita, mutta rakentaa homma niin, että vastausaika menee kiinni tiettynä ajankohtana, viimeistään ennakkovaalin alkaessa. Tämän jälkeen äänestäjällä on mahdollisuus perehtyä siihen mennessä tulleisiin vastauksiin.
Borgin mukaan vaalikoneet suovat hyvän mahdollisuuden tutustua siihen, mitä mieltä ehdokkaat ovat, mitä asioita he ajavat ja mikä on heidän tietämyksensä taso.
– Harvemmin äänestäjät valikoivat sieltä suoraan koneen suositteleman ehdokkaan.
Politiikan tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti Sami Borg on toiminut vuosikausia vaaliasiantuntijana. Vaalikoneista hänellä on kokemusta vuodesta 1996 lähtien, jolloin Yle toteutti ensimmäisenä Suomessa vaalikoneen EU-vaaleissa.
Lue myös
Vaalikone avattiin uudelleen vastaajille
Ilmoita asiavirheestä