Mies, jonka harteille on soviteltu sankaripapin viittaa, on vaatimattoman oloinen. Meksikolainen isä Alejandro Solalinde on palkittu maahanmuuttajien hyväksi tekemästään työstä useasti. Onpa häntä ehdotettu Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.
Meksikon halki kulkeva, yli 5 000 kilometriä pitkä rautatie on monelle etelä- ja keskiamerikkalaiselle väylä kohti unelman täyttymistä. Sitä pitkin matkaa kymmeniä tuhansia paperittomia siirtolaisia Yhdysvaltoihin etsimään työtä ja parempaa elämää. Meksikossa on noin 70 heille tarkoitettua asuntolaa. Suurin niistä on Solalinden vuonna 2007 Ixtepecin kaupunkiin perustama Hermanos en el Camino -turvakoti.
– Olen itse vastuussa näiden ihmisten vastaanottamisesta. Menen junaradan varteen sinne, mistä kaupunkiin tullaan sisään. Kerron liikkuvassa junassa kuka oleville ihmisille asuntolastamme ja toivotan heidät tervetulleeksi. Kolmasosa heistä tuleekin meille.
Moni matkaajista ei pääse koskaan perille, sillä rikollisryhmät kidnappaavat reitin varrelta vuosittain jopa 20 000 ihmistä. Siirtolaiset ovat gangstereille pelkkää kauppatavaraa. Heitä kiristetään, kidutetaan, raiskataan ja tapetaan. Miehiä, naisia, lapsia ja vanhuksia ”katoaa”.
– Kun puolustamme näitä ihmisiä, häiritsemme laitonta kaupankäyntiä, josta rikolliskartellien lisäksi saattavat hyötyä myös korruptoituneet julkishallinnon virkamiehet, mukaan lukien poliisi, sanoo työnsä takia lukuisia tappouhkauksia saanut isä Solalinde.
Meksikossa on 10 000 siirtolaista, joiden olinpaikasta ei ole tietoa. Jotta tulijat eivät joutuisi kadonneiden joukkoon, heidät valokuvataan ja tavallaan rekisteröidään asuntolan toimistolla.
Isä Solalinde toimittaa edelleen messun joka sunnuntai asuntolassa, mutta pitää tärkeämpänä katutyötä siirtolaisten parissa, junaradan varrella. Maahanmuuttajat kaikkialla maailmassa ovat hänen mielestään osa samaa liikettä, ihmisiä, jotka etsivät parempaa elämää ja tulevaisuutta. Siksi hän herättelee myös eurooppalaisia huomaamaan omien siirtolaistemme oikeudet ja ihmisarvon, vaikka hän itse tekee työtään toisella mantereella.
– Maahanmuuttajat eivät ole tunkeutujia tai uhka vaan mahdollisuus. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, olivatpa he siellä, täällä tai matkalla jonnekin. Auttamalla omia maahanmuuttajianne, autatte myös meidän siirtolaisiamme.
Esikuvan työlleen Solalinde löytää evankeliumien Jeesuksesta, hyvästä paimenesta, joka oli valmis antamaan henkensä lampaidensa vuoksi.
– Kirkossa ei ole ketään henkilöä tai pyhimystä, joka voisi olla samalla tavalla mallina ja esimerkkinä kuin Jeesus. Hän rakasti ihmisiä, oli rohkea ja puhui totta. Hän seisoi sanojensa takana, uhkauksista huolimatta ja laittoi itsensä likoon ihmisten puolesta.
Katso video isä Solalinden työstä:
{youtube}AIWF3XhRP7U&feature{/youtube}
Ilmoita asiavirheestä