Sauli Niinistö. Hän sai 62,6 prosenttia äänistä. Vihreiden Pekka Haavisto sai 37,4 prosenttia äänistä.
Kotimaa julkaisi presidenttiehdokkaiden haastattelut 12.1., jolloin myös Niinistö kertoi elämänkatsomuksestaan ja suhteestaan kirkkoon.
”Lämmin suhde kirkkoon”
”Toivon olevani avoin, utelias, oikeudenmukainen ja ihmisiä arvostava. Katsomus ja katsoja ovat muokkautuneet kodin perintönä, kokemusten ja pohdinnan tuloksena. Minulle kristillinen maailmankatsomus antaa perusarvot.
Olen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja kuulun Espoon Tuomiokirkkoseurakuntaan. Suhteeni kirkkoon on kunnioittava ja lämmin. Lämpimät tunteet liittyvät moniin elämän juhlahetkiin häistä hautajaisiin, poikieni ristiäisiin ja omaan ohdakkeiseen rippikouluuni. Vastikään vietimme pojanpoikani lämminhenkistä kastejuhlaa.
Uusin kohtaamiseni kirkon kanssa on Tukikummien työ suomalaisten perheiden ja nuorten hyväksi. Sitähän tehdään kirkon diakoniatyön tietotaitoa ja verkostoja hyödyntäen. Seurakunnissa tehdään joka päivä lähimmäisten puolesta tekoja, jota arvostan, kuten monipuolista lapsi- ja nuorisotyötä.”
”Presidentti näyttää esimerkkiä”
”Presidentti voi olla arvojohtaja, mutta mielestäni hänen tehtävänsä ei ole muuttaa ihmisten maailmankatsomuksia. Se olisi väärin. Presidentti voi kyllä näyttää esimerkkiä, kannustaa arvokeskusteluun ja osallistua siihen.
Kun tuntee oman perinteen ja arvopohjan, voi suvaita muita ilman ennakkoluuloja. Kansainvälistyminen, maahanmuutto ja matkustaminen tuovat arkeemme uusia asioita. Uskonnoilla on merkittävä rooli valtioiden rajat ylittävinä, yhdistävinä tekijöinä.
En suosittele luopumista omastamme, mutta kylläkin tutustumista muihin kulttuureihin. Pienenevässä maailmassa on tarpeen ymmärtää, että ajattelussamme on erilaisia lähtökohtia.”
”Heikomman puolella”
”Arvostan sitä, että kirkko seisoo heikompien puolella sekä kotimaassa että maailman hädässä.
Hyvin valmistellut eettiset kannanotot otetaan vakavasti, kunhan ne ottavat reilusti kantaa yhteiskunnan linjaan. Vahva rooli edellyttää kirkolta myös vastuuta: on mietittävä tarkkaan, mihin kannanotoilla halutaan vaikuttaa.
Valtiopäivien avajaiset Tuomiokirkossa ovat mieleenpainuvaa lobbausta parhaimmillaan, samoin monien erinomaisten kirkonmiesten puheet ja kirjoitukset ajankohtaisista aiheista. Piispa Huovisen vapaaehtoinen työ ja apu tsunamin aikoihin tekivät minuun vaikutuksen.”
”Kirkoilla merkittävä rooli”
”Presidenttinä yhteistyöni kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien kanssa olisi vuorovaikutusta ja arvokeskustelua. Sopivia aiheita on lukemattomia – perheiden tukeminen, nuorten syrjäytyminen, diakoniatyö, ulkomaanapu, maahanmuutto joitain mainitakseni.
Kansankirkoilla on merkittävä rooli suomalaisuudessa, ja toivon niiden säilyttävän asemansa ihmisten tukijana ja rinnalla kulkijana, rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden opettajana, välittämisen vaalijana.”
Ilmoita asiavirheestä