Sauli Niinistö Yhteisvastuukeräyksen avauksessa: Pienikin teko voi tehdä unelmista totta

Oikeus koulunkäyntiin on ihmisoikeus. Jokaiselle lapselle ja nuorelle, tasa-arvoisesti, sanoi presidentti Sauli Niinistö eilen sunnuntaina Yhteisvastuukeräyksen avauspuheessaan.

Niinistön mukaan koulutus tuo parempaa elämää yksittäisille ihmisille, hyvinvointia kokonaisille maille ja kehitystä koko ihmiskunnalle. Hän viittasi siihen, kuinka tasa-arvoinen mahdollisuus päästä opintielle on nostanut Suomen köyhyydestä maailman vauraimpien maiden joukkoon.

Niinistö kiinnitti huomiota siihen, kuinka edelleen sanomme, että koulutus on meillä maksutonta ja kaikilla on siihen mahdollisuus.

– Silti yhä useammin kuulemme, kuinka rahan puute, koulukirjojen tai oppivälineiden kalleus on katkaista opintiellä etenemisen. Joka kymmenes suomalaislapsi kasvaa perheessä, jonka tulot jäävät köyhyysrajan alle. Rahaa koulutarvikkeisiin ei yksinkertaisesti ole. Niin ei pidä olla, Niinistö linjasi.

Tämän vuoden yhteisvastuukeräys pyrkii Niinistön mukaan varmistamaan, että kouluttautuminen on aidosti mahdollista kaikille Suomessa nykyäänkin. 40 prosenttia Yhteisvastuukeräyksen tuotosta käytetään vähävaraisten lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen Suomessa. Avun vie perille Kirkon Diakoniarahasto ja paikallisseurakuntien diakoniatyö.

– Mikä on toiminut hyvin Suomessa, on sovellettavissa koko maailmaan. Koulutus, tasa-arvo kouluun pääsemisessä on reitti kehitykseen ja sitä kautta köyhyyden poistamiseen. Koulutus on myös yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista, Niinistö sanoi.

Presidentti viittasi tavoitteeseen, jonka mukaan ilmainen, tasa-arvoinen ja laadukas peruskoulutus pitäisi olla jokaisen ulottuvilla vuoteen 2030 mennessä. Matkaa siihen vielä on, koska maailmassa on yli 60 miljoonaa lasta, jotka eivät nykyisin pääse edes alakouluun.

– Erityisesti tyttöjen kouluttamisella on kokoaan suurempi vaikutus. Oman elämän mahdollisuudet moninkertaistuvat, kokonaiset kansantaloudet kasvavat, mutta myös esimerkiksi väestönkasvu hidastuu. Laittamalla lapsia kouluun synnytetään hyvän kierre. Se kierre on syytä pitää vauhdissa.

60 prosenttia Yhteisvastuukeräyksen tuotosta käytetään Kirkon Ulkomaanavun työhön, jolla autetaan maailman katastrofialueilla koulunsa keskeyttämään joutuneita takaisin opintielle.

– Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Perheille kerrotaan miksi koulutus kannattaa ja vanhempia kannustetaan laittamaan lapsensa kouluun.

Presidentti painotti, että pelkällä hyväntekeväisyydellä ei voida poistaa koulutuksen esteitä kehitysmaissa tai Suomessa.

– Mutta myös kansalaisyhteiskunnan ja kanssaihmisten apua tarvitaan, ettei koulutus jää kiinni mahdollisuuksien puutteesta, rahasta tai sukupuolesta. Pienikin summa, pienikin teko voi tehdä unelmista totta. Siis auta minkä voit.

Kuva: Presidentti Niinistön nettisivut

Lue myös:

Peruskoulussa ja toisella asteella opintojen pitäisi olla ilmaisia – niin ei silti käytännössä ole

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Teemu Laajasalo Matti Nykäsen kuolemasta: Pyhät enkelit johtakoot sinut ikuiseen elämään
Seuraava artikkeliVuoden 2019 uskonnonopettaja Päivi Paloranta luo uudenlaista pedagogiikkaa

Ei näytettäviä viestejä