Saunamessussa häkälöylyt johdattivat synnintunnustukseen

”Pyhäpäivän helteinen ilta taittuu kohti ehtoota Lappeenrannassa. Saunasaarnaaja Jukka Lehtinen, laudeväelle tuttu Sammonlahden seurakunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra, heittää kiukaalle kolme kipollista vettä nimeen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen. Tuhannet löylyt jo kokenut ruosteinen Misan kiuas vuodelta 1971 vastaa kutsuun leppeästi sihahtaen ja työntää ilmoille höyrypilven. Tasihinin Saunakesän Saunamessu on alkanut.”

Näin kuvaa kirjoituksessaan heinäkuun lopun sunnuntaitunnelmia hammaslääkärin työt jättänyt ja kulttuurintuottajan hommiin vaihtanut Timo Mattila. Hänen elämänsä ovat täyttäneet kuluneen vuoden ajan lukuisten saunatapahtumien ideointi ja toteuttaminen.

– Olen toiminut sekä laajan Saunakesän tapahtumakoordinaattorina että paikallisen harrastajateatteri Kesy ry:n Saunaryhmän iltamaesityksen käsikirjoittaja-tuottaja-juontajana. Niin iltamissa kuin koko Saunakesässäkin tärkeäksi yhteistyökumppaniksi on noussut Lappeenrannan seurakuntayhtymä, Mattila kertoo.

Kaiken kaikkiaan Saunakesän ohjelmassa on 41 eri tilaisuutta. Yhteistyö seurakunnan kanssa huipentui sunnuntaina 27.7. vietettyyn Saunamessuun ja seuraavan illan yhteislaulutilaisuuteen nimeltä Virsisauna.

Saunasta ja messusta löytyvät pyhyys, hiljaisuus ja tasa-arvo

Messun koonnut ja sanoittanut eläkekirkkoherra Jukka Lehtinen löytää saunasta ja jumalanpalveluksesta monia yhteisiä elementtejä. Näitä ovat esimerkiksi hiljaisuus, kuulostelu, puhdistautuminen, levollisuuden ja kiireettömyyden etsiminen, pyhän kokeminen ja kaikkien tasa-arvoisuus.

– Sekä messussa että saunassa ovat usein läsnä yhtä aikaa sekä vahva yksilöllisyys ja itsetutkistelu että toisaalta yhteisöllisyys. Monet niihin liittyvät kokemukset värittyvät lapsuusmuistojen ja turvallisuuden tunteen kautta, Lehtinen sanoo.

Vihta, pyykkilauta ja sähkökannel säestivät messulaulua

Saunamessun sanat tehtiin osittain valmiisiin tuttuihin sävelmiin kansanlaulujen pohjalta, mutta joukossa oli myös uusia lauluja kuten Kimmo Petrellin laulut miehestä lauteilla ja parisuhteesta. Jumalanpalveluksen osat saivat uudenlaisia nimityksiä häkälöylyistä pukuhuoneylistykseen.

”Suvivirsi kajahtaa ilmoille ja sitä seuraa häkälöylyt synnintunnustuksen kera. Perään hyräillään kiitos ja kajautetaan saunavirsi, jonka sanat ovat Heikki ja Leena Tyhtilän kynästä: Itseni pesen kyllä, vaan sieluuni en yllä. Puhdista minut aina, mä kylven lauantaina”, Mattila kuvailee.

Saunaan menevän Ukko Nooan lauluun lisätyt säkeistöt kertoivat laukusta löytyneestä lompakosta ja toimivat kolehtilauluna.

Messun musiikissa sauna huomioitiin soittimia myöten, kun rytmiä lyötiin vastalla ja pyykkilaudalla. Messun säestyspuolesta vastasivat Antti Taipale koskettimissa, Kimmo Petrell kitaran kanssa, Johanna Sientola harmonikalla ja mestaripelimanni Juha Kuorttinen sähkökanteleellaan. Saarna muodostui laudetarinoista ja lauluista.

– Tunnelma läpi messun oli vastavuoroisen harras ja lämminhenkinen. Jos joku väittää, että ylitettiin sopivuuden rajoja, hän ei ymmärrä saunomisen henkistä ilosanomaa, Mattila toteaa.

Saunankesän ohjelmasta ja viimeisistä saunailtamista löytyy tietoa tapahtuman Facebook-sivuilla.

Kuvat: Timo Mattila

Virsisaunan lauteilta. Etuvasemmalla enkelikuoron nokkamiehenä Anu Piutula-Heinonkoski.

Saunasaarnaaja Jukka Lehtinen, kahvikaisa Virpi Haimi ja mestaripelimanni Juha Kuorttinen suut vehnäsellä saunamessun jälkeen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEbolalla ensimmäinen eurooppalainen uhri
Seuraava artikkeliYLE: Muslimeilla vaikeus löytää tontti hautausmaata varten

Ei näytettäviä viestejä