SDP selvittää kirkon ja valtion suhteet

Sosiaalidemokraattiset nuoret esittivät puoluekokouksessa kirkon ja valtion erottamisen kirjaamista puolueohjelmaan. Puoluehallitus oli jo hylännyt aloitteen, mutta aihe nousi keskusteluun viikonlopun kokouksen päätteeksi, kun istuntosali oli lähes tyhjillään. Puoluehallitus päätti teettää aiheesta selvityksen.

– Suomessa ei ole ollut vuoden 1870 jälkeen valtionkirkkoa, joten katsontatavasta riippuu mitä vielä voidaan erottaa toisistaan, kirjoittaa kirkkohistorioitsija ja SDP:n puoluekokousedustaja Ville Jalovaara blogissaan.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen korostaa puoluehallituksen selvittävän kirkon ja valtion suhdetta, ei erottamista.

– Selvitetään historiaa, miksi puolueella on ollut eri aikoina aiheesta erilaisia kantoja, Paananen sanoo. Tavoitteena on synnyttää keskustelua. Aikataulusta ei ole vielä tietoa. Asiaa käsitellään vasta vuoden 2014 puoluekokouksessa.

Sekään ei ole selvillä, kuka selvityksen tekee. Puoluesihteeri lupaa kerätä työryhmän, jossa on monipuolinen ja osaava edustus.

Todennäköinen työryhmän jäsen lienee entinen piispa ja nykyinen SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola, joka sanoo suostuvansa toki mukaan, mikäli häntä pyydetään. Kantolan mukaan historian lisäksi selvitetään, kuinka Suomen tilanne poikkeaa muiden Pohjoismaiden tilanteista. SDP:n sisällä on kirkon ja valtion väleistä monenlaista näkemystä.

– Jatkuvasti pidetään työväen kirkkopyhiä, jotka paikalliset sosialidemokraatit järjestävät.  Sitten on vakaumuksellisia ateisteja tai vapaa-ajattelijoiden piiristä olevia ihmisiä, joiden mukaan uskonto on yksityisasia, Kantola kertoo.

– Itse en näe mitään syitä puolueen tai valtion taholta lähteä ajamaan isoa muutosta tässä vaiheessa. Suhteita on höllennetty vähitellen. Vielä 1989, kun olin voittanut piispan vaalin, presidentti nimitti minut tehtävään. Sen jälkeen vain vuoden 2003 hautaustoimilaki on tiivistänyt kirkon ja valtion suhteita.

Sekä Kantola että Jalovaara sanovat, että jos kirkon jäsenmäärä jatkaa laskuaan, sen asemaa lainsäädännössä on mietittävä uudelleen.

Lue myös

Ville Jalovaaran aiheesta kirjoittama blogi.

Vihreiden kirkkosuhteessa historiallinen muutos

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Monet kirkon ihmisten kannanotot varsin pöljiä”
Seuraava artikkeliCannesin ekumeeninen elokuvapalkinto Tanskaan

Ei näytettäviä viestejä