Seitsemän arkisen ekumenian työkalua

Kun haluat lähteä katsomaan, onko ruoho vihreämpää seurakunta-aidan toisella puolella tai muuten vain vilkaista miltä meno naapurikirkkokunnassa näyttää, kiinnitä huomiota näihin:

1. Ihanne. Kristillisenä ihanteena on kristittyjen ykseys, ”että he yhtä olisivat”. Olemme saman puun erilaisia oksia. Tämä ekumeeninen ihanne esittää perusvaatimuksen, että pitäisi edes yrittää. Vaatimusta on hankala selittää kokonaan pois.

2. Uteliaisuus. Vilpitön ute
liaisuus on usein riittävän syvällinen syy käydä 
vierailulla naapuriseurakunnassa. Ei tarvita yleviä teologisia perusteluja. Riittää kun myöntää itselleen: minua kiinnostaa, haluan nähdä, haluan tietää, haluan kokea. Ja viisastua – ehkä.

3. Avoimuus. Pelko estää 
olemasta avoin. Kysy, mitä 
pelkäät? Myös mukavuudenhalu sulkee näköaloja. Ei viitsi, ei jaksa, ei tahdo. Oma tympeys riittää, niinkö?

4. Tieto. Ota hieman selvää, minkä sortin kristittyjä he ovat. Pikainen katsaus kirkon tai 
liikkeen historiaan auttaa kummasti suhteuttamaan asioita ja myös sitä, mitä mahdollisesti tilaisuudessa kuulee puhuttavan. Sisällöillä ja perinteillä on syynsä ja selityksensä.

5. Vapaus. Sinulla on vapaus osallistua tai olla osallistumatta. Jumalanpalveluksiin saa tulla mukaan, vaikka ei tietäisi kaikkea tapakulttuuria. On vapaus seurata tapahtumia ja osallistua ymmärryksensä mukaan. On myös vapaus poistua tilaisuudesta, jos se tuntuu liian oudolta tai ahdistavalta. Pakkoa jäädä esimerkiksi kahveille ei ole.

6. Omatunto. Älä tee mitään vastoin omatuntoasi tai ymmärrystäsi. Ei ole esimerkiksi pakko kohottaa käsiä ylistyslaulun aikana tai tehdä ristinmerkkejä, jos ei sisäistä niiden merkitystä. Mutta joskus osallistuminen on tie ymmärrykseen. Tee ristinmerkki, miltä se tuntuu?

7. Koko. Vältä pieniä ja uusia, jonkun ihmisen karisman 
ympärille syntyneitä poppoita. Suosi vakiintuneita kirkkokuntia tai hengellisiä liikkeitä – ne 
tarjoavat yleensä edes jonkinlaista ”hengellistä kuluttajansuojaa” eli niillä on perinteitä ja erilaisuuden sietokykyä, eikä satunnainen tulija joudu heti mankeliin.

Kuva: Olli Seppälä: Helsingissä sijaitsevan ruotsikielisen metodistiseurakunnan Kristus kyrkanin hieno kattovalaisin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIhmisoikeusliitto: Maahanmuuttajien asenteet tyttöjen ympärileikkauksia kohtaan muuttuneet
Seuraava artikkeliPetäjäveden seurakunta järjestää mielenilmausta turvapaikanhakijoiden tueksi

Ei näytettäviä viestejä