Kirkolliskokouksen viime vuoden marraskuussa pyytämän ja kirkkohallituksen tilaaman ulkopuolisen selvityksen mukaan Kirkon taloushallinnon palvelukeskus (Kipa) ei ole täyttänyt sille asetettuja säästötavoitteita.
Kirkon henkilöstö- ja taloushallinnon yhteenlaskettujen kustannusten piti vuositasolla pudota 26 miljoonasta eurosta 17–19 miljoonaan euroon, mutta ne ovat päinvastoin nousseet 30 miljoonaan.
Kipan kustannukset ovat tähän mennessä olleet 67 miljoonaa, ja säästöjä on saatu vain 7 miljoonaa. ”Keskeisimmät syyt tähän ovat suunnitelmia suuremmat kustannukset järjestelmän hankinnassa ja seurakuntien käyttöönotossa sekä suunnitelmia pienempi työn väheneminen seurakuntien taloushallinnossa”, todetaan tilintarkastusyhtiö KPMG Oy:n tekemässä selvityksessä.
Selvityksen mukaan myöskään jäsentietojärjestelmä Kirjuri ei ole täyttänyt sille asettuja toiveita. Kirjurin piti tuottaa 30 miljoonan säästöt kymmenen vuoden aikana. Tähän mennessä järjestelmä on tullut maksamaan 22 miljoonaa, ja säästöä on tullut 700 000 euroa.
KPMG:n selvityksessä annetaan runsaasti suosituksia, kuinka kirkon it-hallintoa ja -järjestelmiä saataisiin tehokkaammiksi.
Selvityksestä käy myös ilmi, että kokonaisuudessaan kirkossa käytetään taloushallintoon enemmän työvuosia (noin 450) kuin vertailuorganisaatioissa.
Selvitys tulee käsittelyyn 6.11. alkavassa kirkolliskokouksessa.
Kuva: Jukka Granström
Uutisen kuva on vaihdettu 24.10. kello 16.50. Poistetun kuvan rakennus oli Kipan entinen toimitila.
Oikaisu 26.10.2018 kello 15.55: Tilintarkastusyhtiö KPMG:n nimi oli kirjoitettu väärin.
Lue myös:
65 kirkkoherraa ja talousjohtajaa tyrmäävässä kannanotossa: Kipan toimissa vakavia puutteita
Kipan palvelumaksuihin alennusta – kriitikot mukaan kehittämään järjestelmää
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.