Seppänen: Toimitan materiaalin Suomen rikkaista Pikettylle

Esko Seppänen on käynyt läpi Suomen julkiset verotiedot parinkymmenen vuoden ajalta ja listaa sata Suomen suurinta tulonsaajaa, superrikasta.

Vastaavaa listaamista hän on tehnyt vuosikymmeniä takaperinkin. Nyt on uuden katsannon aika.

Julkistamistilaisuudessa Seppänen kuitenkin kuvaa tuoreen kirjansa (Suomen rikkaat – kuka kukin on, Minerva) käsittelevän suomalaisen yhteiskunnan taloudellista kehitystä 30 vuoden ajalta. Listaus ei ole itsetarkoitus. Se on hänen mukaansa tehty vain ärsyttämismielessä kiinnittämään työtätekevän väestön huomio siihen, ettei yhteiskunnassa vallitse taloudellista tasa-arvoa. Kateellinen hän ei ole, kuten somessa väitetään, sillä omiakin tuloja on sentään sen verran, vaikkei osakekauppaa harrastakaan.

Seppänen myöntää, että listauksissa on väistämättä epätarkkuuksia. Taustatiedot ovat yhteismitattomia. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, että kirjansa takakannessa lukee, ettei kukaan muu suomalainen olisi pystynyt kirjoittamaan tällaista kirjaa.

Vasemmistoliiton entisen kansanedustajan ja europarlamentaarikon Seppäsen mukaan yhteiskunnassa on tapahtunut 1980-luvun lopulta pääomamarkkinoiden vapauduttua tulojen ja varallisuuden uusjako. Hän nimittää tätä isojaoksi.

– Porvarit eivät vaadi kansankapitalismia, vaan he sortuvat riistokapitalismiin, joka sorsii paitsi palkansaajia myös yrittäjiä. Suurituloiset eivät osallistu yhteiskuntakustannuksiin kuten muut.

Seppänen mukaan vasemmistokin on Suomessa huomaamattomuuttaan ja osaamattomuuttaan suostunut porvarillisuuden vangiksi veropolitiikassa. Hän tosin huomauttaa, että itse hän oli tänä aikana europarlamentissa. Viimeisen parin vuoden aikana veroratkaisut ovat olleet oikeita, mutta liian alhaalle mitoitettuja.

Seppänen erottelee yrittäjät finanssikapitalisteista.

– Yrittäjiä pitää arvostaa. He työllistävät muita. Heille kuuluu kohtuulliset tulot, jos he vastineeksi maksavat kohtuulliset verot. Sitten ovat finanssikapitalistit, jotka ovat mitanneet osingot yrityksistä. Heitä ei voi kutsua yrittäjiksi. He ovat pettäneet isänmaansa viimeisten 20 vuoden aikana.

Seppänen suomii näitä kapitalisteja osinkojen viemisestä ulkomaille holding-yhtiöihin verottajan ulottumattomiin. Heidän toimintansa ei ole moraalisesti oikein ja hyväksyttävää.

– Ennen olivat yritykset rikkaita, nyt niiden omistajat realisoivat yritysten omistukset, Seppänen sanoo ja valittaa, miten investointirahatkin karkaavat maasta.

Viime kuukausina Suomessakin on keskusteltu paljon taloustieteilijä Thomas Pikettyn ajatuksista. Piketty on kuvannut sitä, miten pääomat keskittyvät ja eurooppalaisista yhteiskunnista tulee perijöiden yhteiskuntia.

– Pikettyn kirja osoittaa, että perijät perivät, pääomatulonsaajat vievät potin mutta kansa ei voi rikastua palkkatuloilla. Oman kirjani numerot vahvistavat Pikettyn arviot. Aion toimittaa tiedot hänelle, Seppänen heittää.

Seppäseltä kysyttiin kirjan julkaisussa, miten rikkaiden rikastumista voisi hillitä. Hänen mukaansa ei ole kuin yleinen mielipide. Vain julkisuus ja journalistinen paatos auttavat. Poliitikot ovat neuvottomia niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kirkon piirissä samansuuntaista argumentointia kuin Seppäsellä on kuultu pastori Kai Sadinmaan kynästä ja suusta. Sadinmaata onkin kyselty Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaaksi ja näytti hän kirjan julkistamistilaisuudessakin istuvan.

Kuva: Johannes Ijäs

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntalehti on naisten ja aktiivien lehti
Seuraava artikkeliHerätysliikepohjainen Raamatunopetusakatemia aloittaa tammikuussa

Ei näytettäviä viestejä