Seta ja Mielenterveysseura varoittavat: Eheytymishoidoilla voi olla vakavat seuraukset

SetaMielenterveysseura

Suomen Mielenterveysseura ja Seta ovat huolissaan vaikutuksista, joita seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävillä manipulaatiohoidoilla (niin sanotut eheytyshoidot) on ihmisten terveyteen ja yhteiskunnan ilmapiiriin. Järjestöt pitävät hoitoja hyvin epäeettisinä ja seksuaalioikeuksia loukkaavina. Eheytyshoidot luovat virheellistä mielikuvaa heteroseksuaalisuudesta muita parempana tai jopa ainoana hyväksyttävänä ja normaalina seksuaalisena suuntautumisena. Tällä voi olla vakavia seurauksia ihmisen minäkuvalle.

Oma seksuaalisuuden ja sukupuolen kokemus ovat yksilön voimavara, ja seksuaalioikeuksia on kunnioitettava ihmisoikeuksina, Seta ja Mielenterveysseura tiedottavat.

– Jokaisen tulee saada toteuttaa seksuaalisuuttaan muita kunnioittavalla tavalla, vastaanottaa tietoa seksuaalioikeuksista sekä saada ajanmukaista ja asiallista neuvontaa ja kasvatusta. Tämä koskee etenkin nuoria, jotka ovat erityisen alttiita seksuaalisuuteen liittyvälle manipuloinnille, sanoo Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen.

Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluminen on edelleen monelle salaisuus. Tutkimusten mukaan oman identiteetin merkittävän osa-alueen salaaminen sitoo runsaasti henkisiä resursseja. Salaisuuden tuomaa fyysistä painoa kehossa puolestaan voi verrata uuvuttavaan ruumiilliseen työhön.

– Suomen Mielenterveysseuran kriisityössä tämä näkyy muun muassa asiakkaiden tuntemana häpeänä, syyllisyytenä ja ahdistuksena, kertoo Ruohonen.

Seta pitää tärkeänä, että kaikki terveydenhuollon toimijat takaavat turvallisen, ajanmukaiseen tietoon perustuvan palvelun seksuaalista suuntautumista ja sukupuolen moninaisuutta koskevissa asioissa. Moni arastelee hakea tukea, koska epäilee henkilökunnan asenteita ja kykyä kunnioittaa asiakkaan omaa identiteettiä.

– Olisi hienoa, jos kriisipäivystyksiä ja muita palveluita markkinoitaessa mainittaisiin erikseen, että työntekijät on koulutettu kohtaamaan moninaisuutta seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen saralla, toivoo Setan puheenjohtaja Outi Hannula Setan ja Mielenterveysseuran tiedotteessa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNeliäänistä virttä kehitetään hankerahalla
Seuraava artikkeliKirkkoherranvaalissa oli 40 metrin sääntö – myös Laajasalon Yle-näkyvyys puhuttaa

Ei näytettäviä viestejä