Seurakunnat kouluttavat vapaaehtoisia tekemättä siitä numeroa

Seurakuntatasolla aikuisille vapaaehtoisille suunnattu koulutus ei ole Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa kovin näkyvää. Se tapahtuu paljolti lyhyinä muutaman illan tai yhden päivän kursseina tai henkilökohtaisena perehdyttämisenä.

Poikkeuksia ovat Palveleva puhelin, Tuomasmessu ja etsivää nuorisotyötä tekevä Saapas-toiminta, joiden koulutukset ovat selvästi muita pidempiä. Samoin saattohoitoon tarvitaan kunnon ohjaus.

Yhteisvastuu-keräys perehdyttää joka vuosi ison määrän seurakuntien vastaavia työntekijöitä ja vapaaehtoisia sen vuoden kohteisiin. Vuoden 2015 kotimaan kohde oli nimenomaan vapaaehtoistyö.

Kirppari voi olla sosiaalinen ponnahduslauta takaisin työelämään

Iisalmen seurakunta kuuluu Ylä-Savon seurakuntayhtymään ja vapaaehtoistyöllä on siellä pitkät perinteet. Lähetyskirpputori on toiminut yli 20 vuotta ja kokeneemmat tekijät ovat opastaneet uudet tulijat työhön sitä mukaa kun heitä on tullut. Myös työelämäharjoittelijoille kirpputori toimii sosiaalisena ponnahduslautana takaisin työelämään.

Lähetyssihteeri ja vapaaehtoistyön koordinaattori Menni Nousiainen tiivistää vapaaehtoistoiminnan moton: Löydä oma paikkasi. Anna käyttöön ammattitaitosi.

Ylä-Savon alueella on jo otettu käyttöön nettipalvelu vapaaehtoistyö.fi. Sen kautta etsitään tekijöitä polttopuiden hakkaajista seurakunnan tapahtumien kuvaajiin ja makkaran ja munkin paistajiin kevätkylvöjä siunattaessa tai hautojen hoitopäivänä.

Menni Nousiainen kertoo, että seurakunta järjestää joka toinen vuosi vapaaehtoistoiminnan yleiskoulutusta. Järjestöjä ja yhteistyötahoja halutaan mukaan ja tulevaisuuden toive on, että koulutusta järjestetään yhdessä, ei päällekkäin, vaikkapa vuosittain.

Muita osallistujia olisivat muun muassa SPR, kaupunki, partio ja erilaiset urheilu- ja harrastusseurat.

– Koulutus kestää muutaman illan ja yhden käytännön asioihin keskittyvän päivän. Sektorikohtainen koulutus vetää paremmin kuin yleinen, vaikka myös sille on tarvetta. Keväällä esittelemme järjestöille vapaaehtoistyö.fi –palvelun ja syksyllä painopisteenä on keskinäinen yhteistyö.

Punaisella Ristillä on kymmenien vuosien osaaminen erilaisten ystäväpalvelujen järjestämisessä.

– Heidän koulutuksensa ei kuitenkaan sovi suoraan meille, koska seurakunnan työssä kristillinen ulottuvuus on olennainen.

Turun seurakunnat tehneet vapaaehtoistyöstä sopimuksen lähes 300 henkilön kanssa

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vapaaehtoistyön koordinaattori Nina Tulonen kertoo, että kaiken toiminnan kulmakivi ovat eläkkeellä olevat ihmiset.

– Mukana on myös opiskelijoita, työttömiä, vuorotteluvapaalla olevia ja äitiyslomalaisia. Diakonia on näkyvin vapaaehtoisten ”työllistäjä” ja suurin avun tarvitsijoiden ryhmä ovat ikäihmiset.

Kolmannen sektorin järjestöt pitävät Turussa kauppakeskuksissa eräänlaisia rekrytointitilaisuuksia löytääkseen uusia vapaaehtoisia. Seurakunnat ovat 1-2 kertaa vuodessa järjestettävissä tapahtumissa mukana.

Seurakuntalaiset tekevät paljon lähimmäistyötä, ulkoiluttavat ja saattelevat ikäihmisiä ja osallistuvat ruokapankin toimintaan. Nuorisotyöllä on paljon ryhmänvetäjiä, kuorot ovat oma maailmansa ja koko ajan syntyy erilaisia tarpeita, joihin pyritään vastaamaan.

Nina Tulonen kertoo, että kaikki vapaaehtoisiksi haluavat haastatellaan. Heiltä kysellään, mitä he haluavat tehdä, millainen elämäntilanne heillä parhaillaan on, mitä ovat aiemmin tehneet ja haluavatko niin sanotusti keikkailemaan vai pidempiaikaista tekemistä. Myös elämän kriisit on hyvä selvittää, koska ne vaikuttavat jaksamiseen.

– Kaikki käyvät läpi koulutuksen, mutta työn voi aloittaa jo sitä ennen. Suositus on, että kurssi käydään ensimmäisen vuoden aikana. Kursseja järjestetään myös yhteistyökumppaneiden kanssa.

Seurakunnan vapaaehtoiseksi haluavalle kerrotaan kurssilla perustiedot yhtymästä ja joku pidempään toiminut vapaaehtoinen kertoo ongelmatilanteista. Kurssilla puhutaan myös motivaatiosta, työnohjausmahdollisuudesta, turvallisuuskysymyksistä, vakuutuksista ja sopimuksen sisällöstä.

Turun seurakunnilla on lähes 300 sellaista ihmistä, joiden kanssa on tehty vapaaehtoistyötä koskeva sopimus ja suurin osa heistä on Nina Tulosen mukaan koko ajan mukana toiminnassa.

Kuva: Karoliina Pertamo

Lue myös:

Tuomasmessun vapaaehtoiset sitoutuvat syntisten solidaarisuuteen

Seurakuntien työntekijöistä vapaaehtoisten valmentajia

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Lestadiolaisuus ja luterilaisuus olivat taimilaatikoita uskoni kasvulle”
Seuraava artikkeliKirkkoherraraati: Suhde paikallislehtiin on erinomainen, maakuntatasolla nihkeämpää

Ei näytettäviä viestejä