Seurakunnissa on vain vähän vapaaehtoisia, joiden rikostaustan voisi tarkistaa, kertoo Kirkkohallituksen nuorisotyön asiantuntija Pekka Tukeva. Uusi laki alaikäisten parissa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä astui voimaan toukokuun alussa.
– Lain määrittämät kriteerit ovat tiukat. Vapaaehtoisen työskentelyn alaikäisten parissa pitää täyttää kolme kriteeriä, jotta rikosrekisteriote voidaan pyytää, Tukeva sanoo.
Ehtojen mukaan vapaaehtoisen toiminnan täytyy olla säännöllistä ja vuorovaikutuksen henkilökohtaista. Lisäksi vapaaehtoisen pitää toimia lasten kanssa yksin tai muuten sellaisissa olosuhteissa, ettei valvonta voi kohtuudella olla aukotonta.
Tukevan mukaan tällaisia vapaaehtoisia ovat lähinnä pyhäkoulujen pitäjät ja täysi-ikäiset kerhonohjaajat. Esimerkiksi epäsäännöllinen isostoiminta ei täytä kriteerejä. Kerhonohjaajista suurimman osan Tukeva puolestaan arvelee olevan pareittain työskenteleviä alaikäisiä.
Laki antaa mahdollisuuden, ei velvoita
Uusi laki ei velvoita seurakuntia selvittämään vapaaehtoisten taustoja. Kirkkohallitus on kuitenkin suosittanut seurakunnille, että ehdot täyttävien vapaaehtoisten taustat selvitettäisiin rekrytointivaiheessa. Selvityksen tekemisestä on sovittava aina vapaaehtoisen kanssa.
Jokaisen rekisteriotteen tilaaminen maksaa seurakunnalle 15 euroa. Lisäksi seurakunnan on muodostettava käytännöt rekisteriotteiden säilyttämisestä, jotta vapaaehtoisten yksityisyyden turva säilyisi.
Tukevan mukaan lain tarkoituksena on karsia kaikesta nuorisotyöstä pois seksuaalirikoksiin ja erityisesti nuoriin alaikäisiin kohdistuneisiin rikoksiin syyllistyneet. Muitten kuin seksuaalirikosten osalta Kirkkohallituksella ei ole selkeää linjausta. Jokaisen seurakunnan on tapauskohtaisesti arvioitava, mikä vaikuttaa vapaaehtoisen nauttimaan luottamukseen ja tehtävän hoitamiseen.
Suuri osa kesän vapaaehtoisista rekrytoitu ennen lakia
Jyväskylän seurakunnassa ei nuorisotyön työalasihteeri Sirpa Syrjä-Turpeisen tietojen mukaan ole vielä lain mahdollistamia pyyntöjä tehty. Suomen suurimmassa seurakunnassa pelkästään rippikoulu- ja nuorisotyössä on mukana noin 500 vapaaehtoista. Syrjä-Turpeinen muistuttaa, että suurin osa kesän vapaaehtoisrekrytoinneista on tehty ennen uutta lakia.
Jyväskylässä uutta lakia aiotaan soveltaa Kirkkohallituksen ohjeiden mukaisesti. Tarkistettavien määriä on Syrjä-Turpeisen mukaan kuitenkin vaikea arvioida. Esimerkiksi kerhonohjaajat työskentelevät seurakunnan oman ohjeistuksen mukaisesti aina pareittain ja monet vapaaehtoisista vaihtuvat vuosittain.
Oleellisempaa ehkäistä kiusaamista ja rasistisia asenteita
Kirkkohallituksen uutta lakia käsittelevässä toimintalinjauksessa rikostaustan tutkimista oleellisemmaksi Syrjä-Turpeinen kokee laajemmat vapaaehtoistyön toimintaohjeet.
– Turvallisuusohjeissa puhutaan laajasti ala-ikäisten turvallisuuteen liittyvistä seikoista. Niitä ovat esimerkiksi kiusaamiseen, vapaaehtoisten kielenkäyttöön ja rasistisiin asenteisiin liittyvät asiat. Siis kaikki seikat, jotka saattavat ilmentää jonkinlaista häirintää. Nämä ovat nuorisotyössä rikostaustaisten mukaan hakeutumista paljon tavallisempia ongelmia, Syrjä-Turpeinen toteaa.
Hän toivookin, etteivät nämä seikat jää ohjeistuksen täytäntöönpanossa rikostaustaselvitysten varjoon.
Jyväskylän seurakunnassa vuodesta 2000 työskennellyt Syrjä-Turpeinen ei ole kertaakaan uransa aikana törmännyt tapaukseen, jossa vapaaehtoinen olisi häirinnyt nuoria seksuaalisesti.
Ilmoita asiavirheestä