Merenrantakaupungista Raumalta kuuluu hyvänlainen hyrinä. Seurakunta ja päiväkodit ovat löytäneet toisensa pienten lasten tunne- ja uskontokasvatuksessa. Työmuodon nimi on Helmi-ryhmä.
Työvälineenä uudenlaisessa yhteistyössä on seurakunnille tuttu, ruotsalaisen piispan Martin Lönnebon kehittelemä rukoushelminauha. Sen avulla voi kertoa lapsille vaikkapa päivähoidon tämän päivän isosta haasteesta, kiusaamisesta.
– Päiväkotien ovet ovat auki ja meidät on otettu hienosti vastaan, iloitsee Rauman seurakunnan lapsityönohjaaja Tiina Kaukonen.
– Mikä on sen kristillisempää kuin tämä?
Helmi-täti ja kuusi herraa
Syyskuun toinen torstai oli raumalaisessa Kaivopuiston päiväkodissa jännä päivä. Viisivuotiaiden Mustikoiden ryhmä tapasi ”Helmi-tädin”. Rauman seurakunnan lastenohjaaja Erja Liukas ei ole oikeasti Helmi-täti, mutta hänelle sopii, että lapset kutsuvat Helmi-ryhmän vetäjää tuolla nimellä.
Kun ryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa, jokainen lapsi teki itselleen oman rukoushelminauhan.
– Helminauhan avulla voi rauhoittua, hiljentyä ja miettiä. Nämä ovat tärkeitä asioita lapsellekin, Helmi-täti kertoi.
Martin Lönnebon kehittelemässä rukoushelminauhassa jokainen helmi tuo esiin Jumalasta erilaisia asioita. Suurin, kultainen helmi kertoo, miten Jumala loi maailman, ja tuolle matkalle Helmi-täti vei lapset, vetämällä kassinsa uumenista erivärisiä kankaan paloja.
Sysimusta kangas loihti pimeyden keskelle kirkasta päivää.
– Onko tämä hyvä? täti kysyi ja kuusi poikaa pudisteli päätään.
Pimeys ei ollut yksinään hyvä, eikä valkeuskaan, kun mustan kankaan päälle lävähti vitivalkoinen kangas.
– Nyt häikäisee! totesivat pojat.
Luomistyön kuvaus jatkui ja täti veti kassistaan sinisen kankaan taivaaksi, ruskean kankaan maaksi ja vihreän kankaan kasveiksi. Eläimiäkin putkahti mukaan ja joka juttua pojat pitivät hyvänä.
– Puuttuuko vielä jotain?
– Aurinko! hihkaisivat pojat.
Ja niin jatkui tarina kuusta, tähdistä, päivästä ja yöstä, jolloin voi levätä. Viimeisenä Jumala loi ihmisen.
Helminauhan suurimmalla, kultaisella helmellä oli opetus: Ihmiset saivat maailman lahjaksi.
– Onko puolukkametsään mennessä maksettava pääsymaksu?
– Eiii, kiljuivat lapset nauraen.
Lopuksi Helmi-täti pyöräytti kankaat myttyyn ja lapset hoksasivat oitis: Siitä tuli maapallo!
Pohjatyö oli tehty ja seuraavaksi jokainen poika sai tehdä oman nauhansa.
– Herrat ovat hyvät ja siirtyvät pöydän viereen.
Ensimmäisenä nauhaan pujotettiin kultainen helmi ja sen perässä muut helmet Helmi-tädin tarkkojen ohjeiden mukaan. Helmillä oli omat nimensä. Mitä ne tarkoittavat, sen pojat oppisivat seuraavilla viidellä kerralla.
Kaverukset Daniel ja Antony saivat omat nauhansa valmiiksi ja tiesivät oitis, mihin laittavat helminauhansa, kun saavat sen kotiin. Ranteeseen,tietenkin.
Tunteet kuuluvat seurakunnan työhön
Kun on kyse kasvatustyöstä ja lapsista, tunteet kuuluvat Rauman seurakunnassa mukaan opetukseen. Tiina Kaukonen ohjaa esimerkiksi vanhempansa menettäneiden lasten sururyhmää, ja mietti taannoin, miten kipeistä tunteista pitäisi keskustella.
– Jos aikuisen on vaikea tunnistaa omia tunteitaan ja siitä johtuvaa käyttäytymistä, eikö asia ole lapsilla ihan sama?
Seuraavaksi pohdittiin, mihin seurakunnassa jo olevaan toimintaan tunnekasvatuksen voisi liittää. Pyhäkoulu on kutistunut Raumallakin vuosien varrella minimiin ja jäljellä on enää oikeastaan kirjepyhäkoulu.
Päivähoito ja siellä toimivien työntekijöiden tukeminen kuuluu lapsityönohjaajan vastuulle ja siitä uusi ajatus sai alkunsa. Jos seurakunta tarjoaisi päiväkodeissa malliksi tunnekasvatusta ja kouluttaisi sitten henkilökunnan jatkamaan tuota omaehtoisesti. Näin syntyi Helmi-ryhmä, ja rukoushelminauha on osoittautunut mainioksi välineeksi, joka sopii hyvin päiväkodinkin arkeen.
– Uskonnolliset kysymykset nousevat lapsilla omia aikojaan, ja kun päiväkodin henkilökunta on saanut seurakunnalta opetusta, heillä on jo sanoja, joita käyttää, kun lapsi kysyy vaikkapa kuolemasta, synnistä tai iankaikkisesta elämästä, Kaukonen sanoo.
Toiminta on jatkunut Raumalla kolme vuotta, ja sinä aikana seurakunta on kouluttanut 40 lastentarhanopettajaa ja muuta päiväkodin työntekijää Helmi-ryhmän pitämiseen omassa päiväkodissaan. Siellä täällä ryhmät toimivat jo omaehtoisesti.
Helmi-ryhmä sopii hyvin viisivuotiaille
Helmi-ryhmien ohjaamisesta Raumalla vastaa seurakunnan lastenohjaaja Erja Liukas. Kokoontumisia on kuusi, joista ensimmäisellä jokainen lapsi tekee itse oman helminauhansa. Helmiin liittyvistä asioista ja tunteista keskustellaan seuraavien viiden tapaamisen aikana.
Viisivuotiaat sopivat Tiina Kaukosen mielestä ryhmään hyvin, sillä heillä on jo kielellistä kykyä ilmaista asioita. Viisivuotias ei ole enää perheen vauva, ja se voi tuoda mukanaan omanlaista kipua ja kiukkua. Kyse on minimurrosiästä, jossa tunnekasvatus auttaa lasta ymmärtämään itseään.
– Silloin on hyvä käydä keskustelua empaattisuudesta ja toisen ihmisen kunnioituksesta, Kaukonen sanoo.
Yhteistyö siis pelaa seurakunnan lapsityön ja päiväkotien kanssa, mutta mitä työstä tuumataan seurakunnan talouspuolella?
Myötätuuli puhaltaa sielläkin. Pyhäkoulutyön hiivuttua seurakunta määritteli lapsityön resurssit uusiksi ja uudessa tilanteessa lastenohjaajan on mahdollista pitää Helmi-ryhmiä. Ainoa uusi rahallinen kuluerä on rukoushelminauhaan tarvittavat helmet, jotka kustannetaan lapsityön budjetista. Kun helmet maksavat vain 1,3 euroa lasta kohti, seurakunnan talous ei niihin kaadu.
Kuvat: Anne Hievanen (Kuvia voi selata valkoisista nuolista)
1. Kaverukset Daniel ja Antony saivat omat rukoushelminauhansa valmiiksi.
2. Rauman seurakunnan lastenohjaaja Erja Liukas vetää tunteiden tunnistamiseen tähtäävää Helmi-ryhmää 5-vuotiaille päiväkotilaisille.
3. Rauman kirkon kastepuussa on kastettujen lasten rukoushelminauhoja. Ne muistuttavat seurakuntalaisia rukoilemaan lasten puolesta. Helminauha on seurakunnan lahja uusille seurakuntalaisille. Sen voi hakea kotiin.
Lue myös:
Rukoushelmet ovat tekijänoikeudella suojattuja
Ilmoita asiavirheestä