Seurakuntaneuvos Pertti Mäkelä (66) on vaikuttanut luottamustehtävissä Riihimäen seurakunnan hallinnossa vuodesta 1979. Päivätyökseen tilintarkastusyhtiötä pyörittävä kauppatieteiden maisteri on tuonut seurakuntaan taloudellisen puolen tuntemustaan toimimalla sen taloudellisen jaoston pitkäaikaisena puheenjohtajana.
– Jo vuoden päästä valtuustoon valinnastani minua pyydettiin tehtävään edellisen puheenjohtajan kuoltua yllättäen. Se oli jännittävä paikka, sillä jaoston tehtäväkenttä on laaja, Mäkelä kertoo.
Tehtävistä hänelle tutuimpia olivat budjettien laadinnat sekä tilinpäätös- ja kirjanpitoasiat. Vieraampia olivat henkilöstö-, kiinteistö- sekä keittiöpuolen asiat, ja täysin vierasta aluetta hautausmaahan ja hautauksiin liittyvät tehtävät.
– Johtavien viranhaltijoiden tuella ja ohjauksella pääsin tehtävään sisälle nopeasti. Ensimmäinen jakso taloudellisen jaoston puheenjohtajana kesti 24 vuotta, ja nyt olen samassa tehtävässä kolmatta vuotta.
Hautojen ainaishoitosopimusten purkaminen keskustelutti oikeuteen asti
Pitkään rupeamaan seurakunnan hallinnossa mahtuu monenlaisia taloudellisia ja toiminnallisia päätöksiä. Pertti Mäkelä kertoo tyytyväisenä, että Riihimäen seurakunnan talous on ollut ja on edelleen tasapainossa. Esimerkiksi kaikki seurakunnan kiinteistöt on pystytty vuorotellen peruskorjaamaan.
– Peruskorjatun kiinteistön luovuttaminen käyttäjille on aina huippuhetki, hän sanoo.
Yhtenä haastavimmista päätöksistä Mäkelä muistaa 1980-luvun lopulla julkisuuteen nousseen seurakunnan hautainhoitorahaston ainaishoitosopimusten purkamisen. Vaikka laskelmat osoittivat, että hoitopääomat ja niiden tuotto eivät riitä hautojen hoidon jatkamiseen, sopimusten irtisanominen aiheutti vastustusta ja jopa paheksuntaa.
– Asiaan saatiin laillinen selvyys, kun eräs tyytymätön seurakuntalainen valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Siellä asia ratkesi Riihimäen seurakunnan hyväksi, ja aurasimme näin tietä myös muille saman asian kanssa painiskeleville seurakunnille.
Seurakuntien yhdistyminen toisi säästöjä
Pertti Mäkelä on mukana myös kunnallispolitiikassa. Hän on toiminut kokoomuksen riveissä Riihimäen kaupunginvaltuustossa lähes yhtäjaksoisesti 1980-luvun alusta asti. Tämän vuoden alusta hänet valittiin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.
Mäkelä näkee, että uskonto ja politiikka on kuitenkin hyvä pitää pääsääntöisesti erillään.
– Seurakunnan hallinnossa työskentelevien tavoitteena on etsiä hyviä ratkaisuja seurakuntalaisille, eikä puolueilla ole siinä osaa eikä arpaa. Olen tyytyväinen, että esimerkiksi selkeitä oikeisto-vasemmisto -äänestyksiä seurakunnassamme ei ole ollut.
Kuntien ja seurakuntien yhdistymisasioissa Mäkelä näkee yhtäläisyyksiä.
– Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki käyvät paraikaa neuvotteluja kuntaliitoksesta. Tämä johtaisi kirkon nykylainsäädännön pohjalta automaattisesti seurakuntien liittymisneuvotteluihin.
Mäkelän mukaan seurakuntien yhdistyminen toisi myös kaivattuja säästöjä. Niitä syntyisi esimerkiksi sijaisuuksien hoitamisessa seurakuntien kesken. Yksi seurakunta mahdollistaisi myös sen, että kaikkia eläköitymisen myötä vapautuvia virkoja ei tarvitsisi laittaa auki.
– Koska seurakunnan väkimäärä on laskenut, monia säästötoimia on jouduttu tekemään jo nyt. Päätimme nostaa kirkollisveroprosentin vuosi sitten 1,15:stä 1,30:een. Olemme aloittaneet myös luopumisen ylimääräisestä, tarpeettomasta omaisuudesta, Mäkelä kertoo.
Näköalapaikka tekee nöyräksi
Taloudellisen jaoston puheenjohtajan pesti on ollut Pertti Mäkelälle näköalapaikka seurakunnan kokonaisuuden hahmottamiseen.
– Seurakunta on mielestäni Jumalan valtakunnan paikallinen osasto, ja on etuoikeus saada olla päättämässä sen asioista. Nöyräksi tekee se tosiasia, että vaikka seurakuntalaisille pyritään tarjoamaan monenlaista hyvää, moni tekee päätöksen erota kirkon jäsenyydestä.
Seurakuntaneuvos Pertti Mäkelä on toiminut seurakunnassa jonkin verran myös vapaaehtoistyössä.
– Tutuksi on tullut esimerkiksi erilaisten kampanjoiden organisoiminen. Olen ollut myös mukana erityisesti miehille suunnattujen tapahtumien järjestämisessä.
Kuva: Pertti Mäkelän kotialbumi
Ilmoita asiavirheestä