Jouluvalmistelut ovat Suomen joulukaupungissa Turussa täydessä käynnissä. Tuomiokirkon kuusi on saanut valonsa, ja kirkko täyttyy päivittäin joulukirkkoihin ja konsertteihin osallistuvista.
Tuomiokirkkoseurakunnan eri työntekijäryhmät kertovat Kotimaan juttusarjassa juhlaan valmistautumisesta. Ensimmäiseksi ääneen pääsevät ylivahtimestari ja hautausmaan työnjohtaja.
Turun tuomiokirkon ylivahtimestari Marja Routi: Työtä aamusta yöhön
Joulun aikaan Turun tuomiokirkossa tarvitaan vahtimestareita aamukuudesta pikkutunneille. Kaikki vakituiset ja tuuraavat vahtimestarit tarvitaan, ja joinakin päivinä on oltava kolme työvuoroa, jotta ei uuvutettaisi ketään.
Tuomiokirkossa käy vuosittain 150 000 matkailijaa. Vilkkaimpina päivinä voi olla toista tuhatta kävijää. Kirkko on kahden seurakunnan – Turun tuomiokirkkoseurakunnan ja Åbo svenska församlingenin – pääkirkko, ja meillä on säännöllisesti myös valtakunnallisia tapahtumia.
Kiireinen aika alkaa ensimmäisen adventin messuista. Niihin odotetaan lähes tuhatta ihmistä, ja kaikki mahdolliset ehtoollisvälineet ovat käytössä. Adventin jälkeen alkavat konsertit, koululaisten adventtikirkot ja kauneimmat joululaulut. Tahti kiihtyy joulunpyhiä kohti.
Turun joulurauhan julistus pidetään Vanhalla Suurtorilla tuomiokirkon vieressä, ja moni käy odotellessaan tuomiokirkossa. Kello 12 kirkko tyhjenee täysin. Heti joulurauhan julistuksen jälkeen kirkon kaikkien ovien on oltava auki, jotta väki ehtisi kello 12.15 alkavaan ruotsinkielisen seurakunnan jouluhartauteen.
Kotona jouluvalmisteluni ovat pieniä. Olen jouluisin töissä, ja lapset ovat muuttaneet pois. Työssä musiikki virittää joulutunnelmaan. Joululaulut käyvät sydämeen, ja joka vuosi aina eri laulu on se, joka erityisesti koskettaa.
Loppiaisen jälkeen tavallinen harmaa arki tuntuu ihanalta, ja vien hyvillä mielin koristeet pois. On hyvä, että juhla ja arki vaihtelevat elämässä.
Hautausmaan työnjohtaja Pekka Vuorio: Kynttilöitä kertyy parin autokuorman verran
Olen Turun hautausmaalla 11 hehtaarin kokoisen alueen työnjohtaja. Vastuullani on noin 4 000 hoidettua hautaa. Alueellani on myös ylösnousemuskappeli, 901 sankarihautaa ja useita muistomerkkejä. Koko hautausmaa on 59 hehtaarin kokoinen.
Joulun aika on minulla ja kuudella vakituisella alaisellani melko työteliäs. Joulunpyhät olemme lomalla. Monella muulla Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän huoltokeskuksessa on vielä suurempi tohina päällä ensimmäisestä adventista jouluun, varsinkin jos tulee lunta.
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautausmaille viedään 700 haudalle tulppaaniruukku, 600 haudalle kynttilä ja 50 haudalle hyasinttiruukku. Lisäksi rajoitamme autoliikennettä liikennemerkein ja pukein. Kynttilät sytytämme haudoille 22. päivänä.
Varsinaisina joulunpyhinä hautausmaalla on ainoastaan auraus-, hiekoitus- ja lapiointipäivystys. Ne työt ovat jouluna valtavan väkimäärän vuoksi tavallista hitaampia. Lisäksi kappeleissa palavat valot aattona puoliyöhön asti, ja ylösnousemuskappelissa on hartauksia. Sotaveteraanien muistomerkillä on kunniavartio ja roihuja. Niistä huolehtii kappelin vahtimestari.
Emme itse kerää heti joulun jälkeen hautausmaalta palaneita kynttilöitä, vaan partiolaiset tekevät työn välipäivinä ja saavat lippukunnalle pienen korvauksen. Partiolaiset ovat näppäräkätisiä, ja heistä on ollut iso apu. Kynttilöitä kertyy parin kuorma-auton verran. Keräämme loput ja led-kynttilät viimeistään huhtikuussa.
Pääsen joulutunnelmaan Turun joulurauhan julistuksesta. Sukulaisten ja tuttavien haudoille menen sytyttämään kynttilät aikaisin joulupäivän aamuna. Silloin täällä on hiljaista ja rauhallista, ja ympärillä palavat tuhannet kynttilät.
Kuva: Vesa-Matti Väärä. Turun tuomiokirkon pihan joulukuusen valojen sytyttämistä tulee marraskuun lopussa katsomaan noin viisituhatta ihmistä. Moni osallistuu myös tuomiokirkkoseurakunnan järjestämään ohjelmaan kuusen ympärillä. Kuusen valojen sytyttäminen on suurin seurakunnan vuotuisista tapahtumista.
Ilmoita asiavirheestä