Jouluvalmistelut ovat Suomen joulukaupungissa Turussa täydessä käynnissä. Tuomiokirkon kuusi on saanut valonsa, ja kirkko täyttyy päivittäin joulukirkkoihin ja konsertteihin osallistuvista.
Tuomiokirkkoseurakunnan eri työntekijäryhmät kertovat Kotimaan juttusarjassa juhlaan valmistautumisesta. Toisessa osassa äänen saavat lastenohjaajat ja nuorisotyönohjaaja.
Lastenohjaajat Tarja Rinta-Jouppi ja Niina Toivonen: Kulisseissa kuhisee, jotta juhlat pääsevät maaliinsa
Tuomiokirkkoseurakunnan alueella asuu vain vähän lapsiperheitä, mutta kerhoissamme käy väkeä muistakin seurakunnista. Lähes asumme tuomiokirkkoseurakunnan Nuortentalolla. Lisäksi työskentelemme unelmapaikassamme Turun tuomiokirkossa.
Olemme työpari, joka on työskennellyt vuosia yhdessä. Kun toinen aloittaa lauseen, toinen jatkaa. Mitä hullumpia ideoita toinen keksii, toinen innostuu niistä aina.
Olemme tottuneet siihen, että kun olemme tuomiokirkossa lapsiryhmien kanssa retkellä, olemme samalla nähtävyys. Turistit ottavat meistä ja lapsista kuvia.
Kirkko on todella varattu. Varasimme perhekerhon ja muskareiden joulukirkon toukokuussa, ja jo silloin kaikki joulukuun ajat olivat menneet.
Meillä on valtavasti jouluvalmisteluita. Ehdottomasti kiireisin aika on marraskuu. Jotta kaikki esitykset, hartaudet ja juhlat saadaan maaliinsa, kulisseissa höyrytään: tehdään lukemattomia järjestelyitä ja hankintoja, treenataan esityksiä, lauletaan, askarrellaan, koristellaan. Suurin työ on ajatustyö, ja sitä ryhdytään tekemään jo keväällä. Erityisen ylpeitä olemme jouluseimestä, jonka teemme omien kerhojemme ja tuomiokirkkoseurakunnan alueen päiväkotien kanssa. Meillä on kerhojen kanssa lukuisia joulutapahtumia, ja käymme myös lasten kanssa vanhusten luona laulamassa.
Kiireen keskellä pelkää usein jonkin asian unohtuvan. Uskomme kuitenkin, että meitä johdatetaan, ja aina on selvitty.
Pari päivää ennen joulua meillä alkaa kahden viikon hengähdystauko. Silloin ei enää kauheasti tee mieli laulaa joululauluja tai juoda glögiä.
Joulumielen tuo se, kun näkee lasten aidon ilon ja yllättymisen. Liikutumme aina. Lisäksi tuntuu hyvältä, että ihmiset tulevat vuosi toisensa jälkeen paikalle.
Nuorisotyönohjaaja Tommi Santala: Kalenteri hiljenee
Joulukuu ei ole nuorisotyöntekijälle kiireistä aikaa. Kun papeilla, kanttoreilla ja vahtimestareilla alkaa kovin rutistus, meillä hiljenee kalenteri. En edes muista, milloin olisin ollut joulunpyhinä töissä.
Työskentelen yleensä toisella puolella Aurajokea kuin Turun tuomiokirkko, Nuortentalossa, joka sijaitsee Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viraston vieressä. Kutsumme virastoa Vatikaaniksi.
Nuorten kanssa teemme jouluaskarteluja, pidämme koulujen joulukirkkoja ja nuorten adventtihartauksia sekä osallistumme joulutapahtumiin. Molemmat partiolippukuntamme, Nuotiotytöt ja Sinikotkat, järjestävät joulumyyjäiset.
Käyn aina viemässä ja pystyttämässä partiolaisten kanssa joulukuusen arkkipiispalle. En tiedä, mistä perinne on saanut alun perin alkunsa. Kuusi on kolmemetrinen, ja se sijoitetaan arkkipiispan julkisiin tiloihin. Lämmöllä meidät otetaan aina vastaan.
Tuomiokirkossa tulee tehtyä joulun aikana töitä enemmän kuin muulloin. Kotikirkkomme on Turun maamerkki ja arkkihiippakunnan pääkirkko. Siellä tulee vau-fiilis: nyt ollaan vanhojen ja lähes ikuisten asioiden kanssa tekemisissä. Sattumalta perheen kanssa on kuitenkin tullut käytyä muissa kirkoissa jouluisin.
Kun adventtikynttilät syttyvät Nuortentalolla, tulee joulutunnelma. Sitten se unohtuu arkikiireiden alle ja palaa takaisin joulunpyhinä.
Kuva: Pasi Leino. Lapset pääsivät perhekerhojen ja musiikkileikkikoulujen joulukirkossa hallaharson alle. Kuvassa harsoa pitelee lastenohjaaja Tarja Rinta-Jouppi.
Lue myös:
Seurakunta valmistautuu jouluun 1: Ylivahtimestari ja hautausmaan työnjohtaja kertovat
Ilmoita asiavirheestä