Jouluvalmistelut ovat Suomen joulukaupungissa Turussa täydessä käynnissä. Tuomiokirkon kuusi on saanut valonsa, ja kirkko täyttyy päivittäin joulukirkkoihin ja konsertteihin osallistuvista.
Tuomiokirkkoseurakunnan eri työntekijäryhmät kertovat Kotimaan juttusarjassa juhlaan valmistautumisesta. Neljännessä ja samalla viimeisessä osassa äänen saavat kanttori ja kansainvälisen työn pappi.
Kanttori Anu Åberg: Eiku-harjoittelu ei käy tuomiokirkossa
Jouluna postini voisi kääntää tuomiokirkkoon. Sen sijaan muina vuodenaikoina soitan paljon muissakin rakennuksissa.
Isoin joulun rytinä alkaa ensimmäisestä adventista, ja sitten mennään tukka suoralla jouluun. Tapaninpäivänä on pahin kiire ohi, ja sen jälkeen jäähdytellään loppiaiseen. Joulua suunnittelen keväästä saakka.
Raskain aika vuodesta on minusta pyhäinpäivästä tuomiosunnuntaihin. Nuorisokuoro on nimennyt sen mopa-ajaksi (Marraskuu On Pimeää Aikaa). Heti, kun tulee ensimmäinen adventti, kaikki ovat yhtäkkiä täynnä virtaa. Ihmisistä näkee, että he tulevat iloisten asioiden äärelle, ja Kauneimmissa joululauluissa kirkon katto tuntuu kohoavan, kun tunnelma on niin hieno.
En ole joululauluihin juuri koskaan väsynyt. Sen kuitenkin huomaan, että kun on jatkuvasti tavannut isoja väkimääriä, ei välillä enää jaksa olla sosiaalinen.
Yleensä olen joulunpyhinä töissä. Kun toiset jäävät sohvalle, minä lähden vielä jouluyön messuun. Se on omituisella tavalla tunnelmallista.
Turun tuomiokirkossa ei tehdä juurikaan eiku-harjoittelua, jotta kirkkoon saapuvilla olisi mahdollisuus rauhoittua kirkossa. Jos kirkossa on isoja matkailuryhmiä, en kuule soittoani tai lauluani kunnolla eivätkä kuule ryhmänkään ihmiset toisiaan.
Kuoron kanssa harjoitellaankin usein sulkemisajan jälkeen.
Tuomiokirkko on arkkipiispan kirkko, ja musiikkityömme palvelee kotiseurakunnan lisäksi koko arkkihiippakuntaa ja valtiollisia vieraita sekä edustaa Suomea ulkomaille saakka. Laulut, virret ja ihmisten asiat ovat kuitenkin samat kaikissa seurakunnissa.
Parhaimpia joulun työtehtäviä ovat päiväkerhojen joulujuhlat. Joka vuosi katselen tippa linssissä lasten iloa. Toki myös isot juhlat, kuten adventit, ovat kohottavia. Kaiken rinnalla kulkee myös seurakunnan normaali arki: joulun allakin ihmisillä on omia surun ja ilon juhlia.
Kansainvälisen työn ja lähetystyön pappi Saara Markkula: Vieraanvaraisuuden sanomaa tarvitaan nyt
Tänä jouluna, pari päivää ennen aattoa järjestetään ensimmäistä kertaa Turun tuomiokirkossa englanninkielinen Nine Readings and Carols -palvelus. Siitä Kauneimmat joululaulut otti alun perin mallia. Lisäksi pidämme ensimmäistä kertaa jouluaattoyön messun kaksikielisenä, englanniksi ja suomeksi.
Uusien englanninkielisten työmuotojen taustatekijänä on, että vuosi sitten kansainvälinen TCIC-yhteisö (Turku Cathedral International Congregation) siirtyi osaksi tuomiokirkkoseurakuntaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä.
Tuomiokirkossa sijaitseva lähetyskahvila Domcafé on auki Turun joulumarkkinoiden aikaan. Kellariholvin kahvilassa työskentelee pääasiassa vapaaehtoisia. Kahvila on hyvä paikka myös kansainvälisille kohtaamisille.
Syksyllä nuorten miespuolisten turvapaikanhakijoiden ryhmän piti tulla Tuomiokirkkotorille auttamaan Suomen Lähetysseuran Porkkanamarkkinoilla, mutta Turun puukotusten vuoksi he eivät uskaltaneetkaan. Puukotukset herättivät minut: vieraanvaraisuuden sanomaa pitää tuoda entistä enemmän esille. Kirkolla riittää töitä saada armottoman ajan keskelle toista vaihtoehtoa.
Tuomiokirkkoseurakunta voisi mielestäni tehdä kirkkoa vielä enemmän vieraanvaraiseksi muualta tuleville. Toki vahtimestarit puhuvat useita kieliä, ja meillä on joka viikko englanninkielinen messu. Kysyntää olisi paljon enemmälle.
Jouluisin kiire helposti eskaloituu ja karkaa käsistä. Silloin on tärkeä miettiä, mitä ollaan tekemässä, miksi ja kenelle. Jouluna olen paljon töissä.
Kuvat: Pasi Leino. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.
1. Puukotukset herättivät minut: vieraanvaraisuuden sanomaa pitää tuoda entistä enemmän esille, sanoo kansainvälisen työn pastori Saara Markkula.
2. Turun tuomiokirkon nuorisokuoro lauloi ensimmäisen adventin messussa.
Lue myös:
Seurakunta valmistautuu jouluun 1: Ylivahtimestari ja hautausmaan työnjohtaja kertovat
Seurakunta valmistautuu jouluun 2: Lastenohjaajat ja nuorisotyönohjaaja kertovat
Seurakunta valmistautuu jouluun 3: vanhustyöstä vastaava diakoniatyöntekijä ja kirkkoherra kertovat
Ilmoita asiavirheestä