-uutissivuston maaliskuisessa kommenttikirjoittelussa on tehty viiden henkilön osalta päätös, ettei heitä epäillä rikoksesta. Niin ikään päätoimittajarikkomusta ei epäillä.
Yhden kommentoijan osalta poliisi jatkaa vielä esitutkintaa. Asiasta kertoo Kotimaa24:lle, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Helenius Vantaan poliisista.
Siihen, ettei päätoimittajana toiminutta Vuokko Vänskää epäillä rikoksesta, oli poliisin mukaan vaikuttanut se, että hän oli vedonnut itse uutisvälineessään, että keskusteluun tulisi asiallisuutta. Lisäksi Seurakuntalainen.fi:stä oli poistettu kommentteja. Poistettujen viestien joukossa olivat kaikki ne viestit, joiden osalta esitutkinta on vielä kesken. Kotimaa24 ei tavoittanut lomalla olevaa Vänskää kommentoimaan asiaa.
Viiden henkilön, joiden osalta poliisi teki ei-rikosta –päätöksen, ei katsottu kommenteissaan syyllistyneen kunnianloukkaukseen.
Tutkintapyynnön Vantaan poliisille uskonnollisesta vihapuheesta ja muun muassa siitä, onko hänen yksityisyytensä rajat rikottu, oli tehnyt kirkkovaltuutettu ja toimittaja Johanna Korhonen.
– Kun poliisi tekee ei-rikosta päätöksen, asianomistajalle syntyy itsenäinen syyteoikeus, hän voi itse nostaa syytteen halutessaan näitä kirjoittajia vastaan, Helenius sanoo.
Johanna Korhonen ei aio itse viedä asioita eteenpäin.
– Huonon käytöksen ja kunnianloukkausrikoksen välinen raja on hankala, mikä on huonoa käytöstä ja mikä rikosta, hän pohtii.
– Ehkä poliisin kanssa keskusteleminen on auttanut kommentoijia, että he ymmärtävät nyt, mikä on positiivista käytöstä. Saamani törkypostin määrä on vähentynyt. Loppukeväästä sitä ei ole tullut niin paljon.
Korhosen mukaan kommenteissa, joita poliisi tutki, oli otettu kantaa yksityisasiaan eli hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa, josta hän ei ole lausunut julkisuudessa sanaakaan.
– Olen vain lausunut, että olen rekisteröidyssä parisuhteessa ja puolisoni on nainen.
Lisäksi Korhonen katsoo, että hänen uskonnollinen vakaumus tuli kommenteissa halvennetuksi.
Korhonen on tyytyväinen, että hänen poliisille viemänsä asia sai aikaan keskustelua ja että hänen saamansa törkypostin määrä on asian julkisuuteen tulon myötä vähentynyt.
– Tärkeämpää kuin saada rangaistuksia oli keskustelu ja että tämäntyyppinen kirjoittelu muuttuisi.
– Yhden tapauksen osalta katostaan, mihin tulokseen poliisi tulee, sitä en voi vielä kommentoida.
Lue myös: Poliisille tutkintapyyntö uskonnollisesta vihapuheesta Seurakuntalainen.fi:ssä
Professori Korhosen tutkintapyynnöstä: Kunnianloukkaus syytä tutkia
K & k: Korhosen tutkintapyyntö esitutkintaan
Ilmoita asiavirheestä