Lappajärven hautausmaalla kävelee vastaan hymyilevä seurakuntamestari Pirkko Lammi, 57. Vaikka pakkanen paukkuu pitkälti toisella kymmenellä, ei se haittaa työntekoa.
– Nythän on sopivan raikas keli, eikä pakkasta ole ollut tänä talvena liikaa. Liukkautta sen sijaan on riittänyt, mikä on merkinnyt paljon hiekoitushommia, Lammi toteaa.
Seurakuntamestarin pesti on Lammille vielä varsin uusi tuttavuus, sillä hän aloitti työt viime toukokuun alussa. Lopullinen ammattitutkintopaperi on tulossa käteen tänä keväänä.
Päätös hakeutumisesta seurakunnan palvelukseen syntyi Lammin ollessa vuonna 2015 vuorotteluvapaalla kodinhoitajan työstä.
– Tein niitä hommia 35 vuotta. Tuntui, että oli aika keksiä jotain muuta. Olin myös aina tuntenut jostain syystä vetoa seurakuntamestarin ja suntion töitä kohtaan, eli kuuntelin päätöstä tehdessäni sisäistä ääntä.
– Kun omassa kotiseurakunnassani tuli vielä seurakuntamestarin virka sopivasti auki, päätin hakea sitä. Lopputulos on, että tässä sitä nyt työskennellään, Lammi hymyilee.
Seurakuntamestari antaa kiitokset miehelleen Hannekselle ymmärryksestä ammatinvaihtoa kohtaan.
– Hän otti asian hienosti. Ratkaisuni kuitenkin varmasti mietitytti häntäkin, sillä palkkani putosi aiempiin ansioihini nähden. Koen silti olevani nyt unelma-ammatissani, ja tässä tärkeintä ei ole raha, Lammi painottaa.
”Pienessä seurakunnassa kohtaa työssä usein tuttujenkin kuoleman”
Seurakuntamestarin työn parhaaksi puoleksi Lammi sanoo ihmiset. Askareiden parissa vastaan tulee hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia henkilöitä. Rankimpia paikkoja ovat luonnollisesti surevien kohtaamiset.
– Silti minusta tuntuu todella hyvältä, jos voin auttaa surevia ihmisiä hautajaisiin liittyvillä käytännön ohjeilla tai muutoin kannustavilla sanoilla.
– Pienessä seurakunnassa joutuu luonnollisesti usein kohtaamaan myös tuttujen ihmisten poismenoja. Niihin on vain asennoiduttava oikealla tavalla, ja purettava sitten omaa mieltä juttelemalla tarpeen vaatiessa, Lammi pohtii.
Pientä huolenaihetta Lammille ovat aiheuttaneet vainajien hautaan laskemiset. Pahemmilta kommelluksilta on onneksi vältytty.
– Kerran olen joutunut tarttumaan kantajaa vyötäisiltä, ettei hän tipahda hautaan. Arkun laskeminen on monesti varsin haastava tilanne, varsinkin jos kantajat ovat iäkkäitä.
– En pitäisi huonona ratkaisuna, että tehtävän hoitaisivat mahdollisuuksien mukaan nuoremmat henkilöt. Minua on myös hieman ihmetyttänyt, ettei naisia näe kovinkaan usein kantajina, Lammi toteaa.
Lappajärven seurakunnassa suunnitellaan omaisille ja läheisille suunnatun ohjeistuksen tekoa hautajaisia varten.
– Aiomme laatia käytännön ohjeet, joista saa neuvoja kaikkiin hautajaisiin liittyviin asioihin. Se tuo toivottavasti helpotusta ihmisille, Lammi toivoo.
Kirkon jauhesammutusjärjestelmä ilahduttaa seurakuntamestaria
Lammin mukaan seurakuntamestarin työn rikkaus ovat monipuoliset tehtävät.
– Työ on tosiaan paljon muutakin kuin kolehdin keräystä ja virsien numeroiden kääntelyä jumalanpalveluksen aikana. Tehtäviini kuulu askareita hautakivien suoristuksesta seurakuntatalon kiinteistön hoitoon.
Lammi on erittäin iloinen Lappajärven kirkkoon vuonna 2015 asennetusta jauhesammutusjärjestelmästä.
– Se on erinomainen investointi, vaikka sillä oli hintaa vajaat 50 000 euroa. Ymmärtääkseni vastaavaa järjestelmää ei ole muissa kirkoissa. Yksi tehtäväni on tarkastaa järjestelmän toimivuus kuukausittain. Pelastustoimi tekee järjestelmälle myös säännöllisesti omat tarkastuksensa, Lammi kertoo.
Vastapainoa työhön Lammi saa liikunnasta, hän on tuttu näky lenkkipolulla.
– Liikunta pitää työtehoa yllä. Se on myös mainiota ajatusten nollausta. Olen myös lenkkireissulla pohtinut muutaman kerran, mitä hyvää olen oikein tehnyt, kun pääsin viimein toiveideni mukaiseen ammattiin, seurakuntamestari sanoo.
Kuva: Tomi Olli. Seurakuntamestari Pirkko Lammi varmistaa, että kaivetun haudan lämmitysjärjestelmä toimii ja kaikki on valmiina hautajaisia varten.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Ilmoita asiavirheestä