Seurakuntamestari valmisti saattovaunut omin käsin

Keski-Suomessa sijaitsevassa Toivakan seurakunnassa on käytössä seurakuntamestari Seppo Soinisen 1980-luvun lopulla tekemät saattovaunut. Taustalla vaikutti suuri vaunujen tarve, sillä Toivakassa oli kaksi hautausmaata ja vain yhdet saattovaunut.

– Ainoita saattovaunuja jouduttiin jatkuvasti siirtämään auton peräkärryssä hautausmaalta toiselle, mikä oli varsin työlästä ja aikaa vievää. Pohdimme asiaan usein ratkaisua tuolloin suntiona toimineen velipoikani Kallen kanssa, Seppo Soininen muistelee.

Valmista muutamassa viikossa

Ratkaisu löytyi lopulta Sepon silloiselta työpaikalta, puolustusvoimien asevarikolta.

– Sieltä oli menossa romutettavaksi kasa vanhoja armeijan polkupyöriä. Keksin silloin, että niistähän saisi sopivat renkaat saattovaunuihin. Kysyin välittömästi olisiko pyöriä ja muuta romutettavaksi menevää materiaalia mahdollista saada uuteen käyttöön.

Soininen sai pyyntöönsä myönteisen vastauksen ja pääsi kehittelemään ideaansa velipoikansa kanssa.

– Homma eteni varsin nopeasti, valmista tuli muutamassa viikossa. Mallin ytimeksi muodostuivat renkaat, sillä vaunut oli rakennettava niin, että ne sopivat kokonaisuuteen.

Vaunujen tekstiiliverhoilun teki seurakunnan silloinen siivooja-vahtimestari Aino Kontula. Kun valmiit saattovaunut vietiin seurakunnan käyttöön, oli talouspäällikkö vastassa hymy kasvoilla.

– Hän oli hyvin kiitollinen. En osaa sanoa, minkä verran vaunut säästivät seurakunnan rahoja, mutta ainakin ne otettiin ilolla vastaan, Soininen hymyilee.

Jarrut kehitteillä

Toivakan seurakunnan palvelukseen vuonna 1993 siirtynyt Soininen kehittelee parhaillaan parannuksia saattovaunuihin. Ideakaverina on ollut Jyväskylän seurakunnan erityisammattimies Sami Särkkä.

– Pohdin hänen kanssaan miten saattovaunuihin olisi paras tehdä jarrut. Nyt näyttäisi siltä, että ne saattavat syntyä vielä tämän vuoden aikana. Vaunut kaipaavat myös jo uutta maalia pintaan, eli jarrut olisi hyvä asentaa ehostuksen yhteydessä, Soininen suunnittelee.

Soininen sai Särkältä myös uuden vision Toivakan hautausmaalle.

– Sami on kehitellyt hautakivien tukitelineen. Sen avulla ylösnostettavat hautakivet pysyvät tukevasti paikoillaan odottamassa takaisinlaittoa. Uskoisin idean siirtyvän lähiaikoina meidänkin seurakuntaamme.

Ajatustenvaihto tärkeää

Soininen pitää erittäin tärkeänä mahdollisuutta vaihtaa ideoita ja näkemyksiä muiden seurakuntien edustajien kanssa.

– Jokaisessa seurakunnassa on omanlaisiaan seppiä. Monella on mielessään erilaisia suunnitelmia, joista osa on konkretisoitunut ja osa odottaa vielä etenemistään. Tällaisia ajatuksia vaihdettaessa saattaa syntyä paljon hyvää jälkeä mikä hyödyttää monia seurakuntia.

Soininen kokee pienen porukan keskustelut isoa joukkoa antoisampana. Tällöin jää aikaa syvällisempään ajatusten vaihtoon ja kaikki uskaltavat tuoda mietteensä julki.

– Olen luonteeltani varsin ujo, eli olen isossa ryhmässä hiljainen.

Takavuosina Soininen sai mahdollisuuden toisten seurakuntien edustajien tapaamiseen työajan puitteissa.

– Silloin minulla oli mahdollisuus vierailla muissa seurakunnissa antamassa ja saamassa ideoita. Se tapa oli mielestäni erinomainen.

Kuvat: Toivakan seurakunta. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNyt puhuu kirkon nimikeskustelun avannut: ”Yhdysmerkki korostaa reformaation merkitystä”
Seuraava artikkeliNaantalin jazzmessu on ammattimuusikoiden ilotulitusta ja vapautuksen juhlaa

Ei näytettäviä viestejä