Turun ja Suomen uusi arkkipiispa Tapio Luoma valittiin kaksi kuukautta takaperin ja nyt uutta piispaa etsitään myös Oulun ja Espoon hiippakuntiin. Kotimaa kysyi kolmen seurakunnan seurakuntanuorilta, mitä he ajattelevat vastavalitusta arkkipiispasta ja luterilaisen kirkon piispuudesta yleensä.
Varsinkin helsinkiläisnuorten tiedot arkkipiispan tai muiden piispojen roolista ja tehtävästä olivat niukat. Uutinen uuden arkkipiispan valinnasta oli ehkä vilahtanut silmissä, mutta nimi ei ollut jäänyt mieleen. Joidenkin mielestä piispat ovat tärkeitä vallankäyttäjiä ja kirkon keulakuvia. Joillekin piispa-sanasta tulee mieleen lähinnä Piispa Henrik tai piiskaaminen.
Paavalin seurakunnan nuortenillassa Kotimaa kävi paikan päällä tiedustelemassa nuorten ajatuksia. Vuosaaren seurakunnasta vastaukset saatiin johtavan nuorisotyönohjaajan Ilkka Kanervan ja Tervolan seurakunnasta kirkkoherra Heikki Holman välityksellä.
Vastanneita nuoria oli yhteensä 37, joista 17 Helsingin Paavalin seurakunnasta, 12 Helsingin Vuosaaren seurakunnasta ja kahdeksan Tervolan seurakunnasta Lapista.
”Vihkiiks se papit?”
Paavalin seurakunnan nuortenillassa suurin osa paikallaolijoista oli rippikoululaisia ja isosia, yksi ilmoitti olevansa rippikoulun apulaisohjaaja. Vastaajat olivat iältään 14–16-vuotiaita.
Nuoret eivät osanneet sanoa, kuka valittiin maaliskuun alussa arkkipiispaksi.
– Olen nähnyt arkkipiispasta uutisissa jotain, isonen huikkaa.
– Aika iso juttu, eräs nuorista kertoo mitä hänelle tulee luterilaisen kirkon piispanvirasta mieleen.
Yksi nuorista kertoo, että ihmiset vaikuttavat uskovan paljolti sen, mitä piispa sanoo.
Eräs isonen näkee piispan kirkon keulakuvana. Toisen mielestä piispa ajaa jollakin tavalla luterilaisen kirkon asiaa. Kolmannen mukaan piispa siunaa ja kiroaa ihmisiä. Jollekin virasta tulee mieleen Piispa Henrik ja piiskaaja.
Nuoret esittivät myös kysymyksiä piispaan liittyen.
– Vihkiiks se papit? joku kysyy varovaisesti.
– Voiko nainen olla piispa? kysyy naispuolinen isonen.
”Piispuus ei kyllä herättänyt minkäänlaista innostusta”
Vuosaaren nuorista löytyy rippikoulun käyneitä tai tulevana kesänä sen käyviä. Osa vastanneista nuorista on seurakunta-aktiiveja ja osa vasta tutustumassa seurakuntaan.
Vuosaaren seurakuntanuorilla ei ollut hirveästi tietoa vastavalitusta arkkipiispasta. Hänellä on vastanneiden mukaan kuitenkin asiallisia mielipiteitä. Piispan valintatapaa he pitivät ”vähän outona”.
Osa ei tiennyt, kuka vasta valittu arkkipiispa on, ja monille piispa oli käsitteenä hyvin kaukainen eikä piispalla näyttänyt olevan heille merkitystä.
”Yleisesti ottaen ei hirveän suurta merkitystä. Suunnannäyttäjä, kirkon kasvot”, nuoret kirjoittivat Kanervan teettämään kysymyslistaan.
Piispan asemaa kirkossa Vuosaaren seurakuntanuoret kuvailivat jonkin tason johtajaksi ja päättäjäksi.
”Se kai johtaa ja päättää. Varmasti hyvin tärkeä”, jotkut kirjoittivat.
Osa nuorista taas näkee, että piispalla on kirkossa ”aika pieni rooli”.
– Piispa tai piispuus ei kyllä herättänyt minkäänlaista innostusta tai kiinnostusta, Kanerva kertoo.
”Yksi vastaaja pitää arkkipiispaa arvojohtajana”
Tervolan seurakunnan nuoret ilmoittivat käyvänsä messussa joko silloin tällöin tai usein. Lähes kaikilla seurakunnalliseen elämään kuuluu isoskoulutuksessa mukana oleminen tai leireillä isosena toimiminen sekä nuortenilloissa käyminen. Tervolan seurakunnan vastaajat olivat iältään 14–19-vuotiaita.
Puolet vastaajista on mukana järjestämässä seurakunnan toimintaa lapsille ja nuorille. Kaikki ovat kiinnostuneita uskontoon ja suurin osa myös luterilaisuuteen liittyvistä asioista. Pieni osa on kiinnostunut uskonnoista myös yleisesti.
Osa seurakuntanuorista sanoo olevansa ainakin joissain asioissa samaa mieltä arkkipiispan kanssa. Vastaajilla ei ole tarkkaa tietoa piispasta, mutta yleinen vaikutelma on positiivinen. Puolet taas ovat kuulleet hänestä jotain tai piispa on käsitteenä vähintäänkin tuttu. Puolet taas pitää häntä kaukaisena henkilönä.
”Puolet vastaajista ei osaa sanoa, mitä luterilaisen kirkon piispa heille itsellensä merkitsee, mutta puolet pitää piispaa tärkeänä toimijana. Piispa merkitsee seurakuntanuorille kirkon ylintä valtaa ja yksi vastanneista pitää häntä myös arvojohtajana”, Holman lähettämissä vastauksissa lukee.
Tervolan nuoret pitävät piispan asemaa kirkossa tärkeänä. Piispaa pidetään myös keskustelun ylläpitäjänä ja kirkon kantoja esille tuovana henkilönä. Hänellä ajatellaan olevan vastuullinen tehtävä sekä suurta valtaa ja merkittävä asema yhteiskunnassa.
Piispat linjaavat kirkon työtä ja tukevat papistoa
Arkkipiispan lisäksi Suomessa on yhdeksän muuta piispaa. Piispat ovat hiippakuntiensa valitsemia hengellisiä johtajia ja ylimpiä virkamiehiä, jotka toimittavat muun muassa vihkimiset pappisvirkaan ja tukevat papistoa. Piispat kokoontuvat neljä kertaa vuodessa piispainkokoukseen linjaamaan kirkon työtä ja hiippakuntien hallintoon liittyviä asioita. Arkkipiispaksi valittiin 1.3.2018 piispanvaalin toisella äänestyskierroksella Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma, joka aloittaa tehtävässään 1.6.2018.
Kuva: Ari Minadis
Ilmoita asiavirheestä