Hallituksen esitys lukioiden ja ammattikoulujen toimilupien uudistamisesta on kaatunut eduskunnan sivistysvaliokunnassa ajan puutteeseen.
Mietintöä ei ehditty saada valmiiksi.
Kouluverkoston karsimisella haettiin 69 miljoonan euron säästöjä. Koska oppilaitosten olisi täytynyt hakea uutta toimilupaa, tämä olisi käytännössä johtanut osan kohdalla lupien epäämiseen.
Aiemmin on hyväksytty jo toisen asteen koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistaminen. Näistä on määrä saada 191 miljoonan euron säästöt. Kokonaissäästöinä haettiin siis 260 miljoonaa euroa.
Seurakuntaopistossa Järvenpäässä on niin ammattikoulu- kuin kansanopistotoimintaa. Seurakuntaopiston rehtori Helena Ahonen on helpottunut sivistysvaliokunnan päätöksen kariutumisesta.
– Päätös tarkoittaa meille sitä, että saamme meneillään oleville liitosneuvotteluille työrauhan. Meillä on meneillään neuvottelut Jaakkiman kristillisen opiston ja muutaman muun koulutuksen järjestäjän kanssa.
Kansanopistoja koskenut taloudellisten toimintaedellytysten analyysi ja sitä kautta toimintaedellytysten pohtiminen siirtyvät nyt myös sivistysvaliokunnan aikapulan vuoksi uudelle hallitukselle. Helena Ahonen on kansanopistoyhdistyksen varapuheenjohtaja ja panee tämänkin helpottuneena merkillä. Koska kuitenkin rahoitusjärjestelmä joka tapauksessa uudistetaan, kansanopistoissa ei voida huokaista helpotuksesta.
– Nyt toivotaan vaan, kun laki ei mene tällaisenaan läpi, että koulutuksen järjestäjinä pystyisimme vaikuttamaan siihen, miten leikkaukset toteutetaan, Ahonen sanoo.
Seurakuntaopistolle toimilupien hakeminen olisi ollut Ahosen mukaan iso turha työ, joka olisi vienyt paljon rahaa ja aikaa. Kaikista koulutusmuodoista olisi pitänyt tehdä taloudelliset selvitykset.
– Lisäksi laki olisi lopettanut meillä erittäin pitkään jatkuneen vammaisten opiskelijoiden valmentavaan koulutukseen. Vammaisten koulutus olisi loppunut Suomessa myös muista kansanopistoista, kun se haluttiin siirtää erityisoppilaitoksiin.
– Tämä on aikalisä säästöjen toteuttamiseksi. Toivon ja koko kenttä toivoo, että nyt koulutuksen järjestäjät ja muut yhteistyötahot pääsevät paremmin vaikuttamaan leikkauksien kohdentamiseen.
Ilmoita asiavirheestä