Seurakuntavaaleissa hylättiin 15 000 ääntä

Kotimaa Pro selvitti seurakuntavaalien 2014 hylätyksi päätyneet äänet yleisesti koko maassa sekä erikseen seitsemässä isossa seurakuntayhtymässä.

Koko maassa kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa annettiin 496 078 ääntä ja seurakuntaneuvoston vaalissa 182 474 ääntä. Annetuista äänistä hylättiin kirkkohallituksen mukaan valtuustojen vaalissa 8 277 ääntä, eli 1,8 prosenttia annetuista äänistä. Neuvostojen vaalissa peräti 7 506 ääntä, eli 4,1 prosenttia hylättiin.

Kotimaa Pron tutkimissa seurakuntayhtymissä pienimmät hylkäysprosentit olivat 3,1–3,5 prosentin välillä Oulussa ja Espoossa, seuraavaksi vähiten ääniä prosentuaalisesti hylättiin Helsingissä. Turussa ja Kuopiossa hylkäysmäärät olivat sen sijaan 5,9–6,3 prosentin välissä. Pahiten roskiin meni ääniä Turussa, jossa hylkäysprosentit oli valtuuston vaalissa 6,3 ja neuvoston vaalissa 6,4.

Pahimmillaan äänestämään saapuneista jopa joka kymmenes menetti äänensä hylkäämisen takia. Tähän päädyttiin muun muassa Turun Maarian seurakunnassa.

Kahden kopin malli pelasti äänet Tapiolassa

Espoossa Tapiolassa vaalipäivän äänestys jaettiin kahtia niin, että äänestäjä sai ensin valtuustovaalin lipun. Hän täytti sen omassa äänestyskopissaan, leimasi ja pudotti uurnaan. Vasta sen jälkeen hän sai seurakuntaneuvoston äänestyslipun, jolla oli omat äänestyskoppinsa ja leimaajansa.

Tiedottaja Juha Ryhänen Espoon seurakuntayhtymän viestinnästä kertoo, että menettely vähensi huomattavasti Tapiolan seurakunnan hylkäyksiä muihin seurakuntiin verrattuna. Lähes kaikki Tapiolan hylkäykset tulivat ennakkoäänestyspisteistä. Niissä resurssit eivät riitä jakamaan äänestystapahtumaa kahteen osaan.

Vaalipäivänä hylkäyksiä tuli Tapiolassa vain 0,5 prosenttia annetuista äänistä, eli saman verran kuin kuntavaaleissa yleensä. Tieto vahvistaa sen, että suurimmat hylkäysmäärät johtuvat kahden vaalin järjestelmästä.

Mitkä muut syyt ovat olleet vaikuttamassa hylättävien äänien määriin? Mitä kaikkea on ehdotettu ratkaisuksi? Lue lisää
Kotimaa Prosta
.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakunnissa haaveillaan ilosta ja yhteishengestä
Seuraava artikkeliVastakulttuuria Oulussa: paluu hajautettuihin toimitusvarauksiin

Ei näytettäviä viestejä