Yle uutisoi 17.1. vainajien säilytystilojen olevan Helsingissä niin täynnä, että ruumiita on siirrytty säilyttämään myös Tattarisuon teollisuusalueen peltihallissa. Samankaltaisia uutisia on jouduttu viime aikoina lukemaan myös Tampereelta, jossa Aamulehden mukaan vainajia on säilytetty TAYS:issa jopa lämpimässä.
Ruuhkautunut tilanne kuormittaa myös seurakuntien hautaustointa ympäri Suomen. Tampereen seurakuntayhtymän hautaustoimen johtaja Jyrki Lehtonen kertoo Kotimaalle, että siunaustilaisuuksia oli viime vuonna ennätysmäärä.
– Hautaustoimi on ruuhkaantunut. Joulun pyhät aiheuttivat yhden piikin ja keväällä on jo odotettavissa seuraava.
Lehtonen kertoo vuoden 2023 olleen siunattavien vainajien määrässä ennennäkemätön.
– Esimerkiksi vuosina 2019 ja 2020 siunattavia oli 1 700–1 800. Viime vuonna hautaansiunattavien määrä oli 2 081.
Vainajien määrän kasvu selittyy väestörakenteella. Se edellyttää toimia niin säilytyksellisesti kuin työtuntienkin suhteen. Suurempi määrä vainajia työllistää enemmän. Tällä hetkellä alalla puhututtaa erityisesti vainajien säilytys.
– TAYS:issa on jouduttu säilyttämään vainajia jopa konteissa. Nyt ollaan onneksi kehittelemässä väliaikaista säilytystilaa, Lehtonen sanoo.
Hän luonnehtii vainajaa ikään kuin lainsuojattomaksi, joka jää pahimmillaan vastuutyhjiöön.
– Laki ei suoraan määritä, kenen toimijan tulee missäkin kohdassa kantaa huolta vainajan kunnioittavasta säilytyksestä. Seurakunnan vastuulle vainaja siirtyy vasta silloin, kun hautauslupa on kunnossa ja paperit sairaalan osalta hoidettu.
KUN OMAISET ovat sopineet hautausjärjestelyt ja hautauslupa on myönnetty, ruumis on valmis siirrettäväksi seurakunnan säilytystiloihin. Tässäkin vaiheessa on silti vielä mahdollisuus mutkaan. Mikäli vainaja viedään oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen, voi jonottaminen siellä viedä aikaa.
– Tavoite Tampereella on kuitenkin se, että jokainen vainaja voitaisiin haudata kuukauden sisällä kuolemasta.
Omaisten toiveet päivään, pappiin tai paikkaan liittyen mutkistavat tilannetta entisestään. Ruuhkaa syntyy, jos jokainen toivoo omaisensa hautajaisten ajankohdaksi lauantaina kello kaksitoista.
– Haluamme tietysti ottaa kaikki toiveet huomioon, mutta aikataulullisesti se on usein haastavaa, Lehtonen sanoo.
Erityisen haastaviksi toiveet koituvat valmiiksi ruuhkautuneessa tilanteessa.
– Ruuhkaa voi syntyä vielä siunauksen jälkeenkin, sillä Tampereella vainajien tuhkausprosentti oli viime vuonna 86,6 prosenttia. Siunauksen jälkeen vainaja siis jonottaa vielä useimmissa tapauksissa krematorioon.
Tampereella on tällä hetkellä vain yksi krematorio, joka palvelee koko Pirkanmaata.
Ilmoita asiavirheestä