Hautaustoimilaissa määrätään, että krematorion ylläpitäjä saa luovuttaa tuhkan vain haudattavaksi tai muulla tavoin pysyvästi yhteen paikkaan sijoitettavaksi.
Pääkaupunkiseudun seurakuntien verkkomedia Valomerkki kertoo tapauksesta, jossa omainen olisi halunnut saada tuhkauurnan kotiin ennen hautaamista voidakseen järjestää hartaushetken suvun kesken. Malmin seurakunta ei kuitenkaan antanut siihen lupaa. Hautausmaan johtaja, ylipuutarhuri Juha Ollilla perustelee päätöstä vetoamalla hautauslakiin ja Malmin hautausmaan kiireiseen aikatauluun.
Kotimaa24:n soittokierros paljastaa, että käytännöt uurnan luovuttamisesta vaihtelevat eri puolilla maata seurakunnittain.
Turussa omaiset voivat hakea uurnan, kunhan omaisen allekirjoittamassa tuhkanluovutustodistuksessa mainitaan, minne vainaja tullaan sijoittamaan. Sitä, mihin vainajan tuhka lopulta päätyy, on kuitenkin mahdotonta valvoa.
– Kun uurna on haettu krematoriosta, se on omaisten vastuulla. Luotamme siihen, että omaiset kunnioittavat vainajaa ja osaavat käsitellä uurnaa arvokkaasti, hautaustoimiston hoitaja Maria Wikström sanoo.
Laissa sanotaan, että krematorion ylläpitäjä ei saa luovuttaa tuhkaa, jos on perusteltu syy epäillä, että tuhkaa tultaisiin käsittelemään tämän lain säännösten vastaisesti. Vainajan ruumista ja tuhkaa tulee käsitellä arvokkaalla ja vainajan muistoa kunnioittavalla tavalla ja tuhkan käsittelyssä tulee kunnioittaa vainajan katsomusta ja toivomuksia.
Wikström kertoo, että uurnia haetaan etukäteen vain noin kerran vuodessa. Jos hautapaikaksi on ilmoitettu sukuhauta seurakunnan hautausmaalta ja uurnaa ei ole laskettu hautaan vuoden kuluttua tuhkaamisesta, omaisiin otetaan yhteyttä ja kysytään, ovatko he muuttaneet mieltään. Wikströmin mukaan näin tapahtuu kuitenkin hyvin harvoin.
Kuopion seurakunnasta kerrotaan, että tuhkauurna voidaan luovuttaa omaisille ennen hautaamista, jos hautaan saattaminen tapahtuu toisella paikkakunnalla. Hautaamisen aika ja paikka pitää olla tiedossa.
Vaasan suomalaisessa seurakunnassa uurnia ei luovuteta omaisille. Hautaustoimen päällikön Pekka Mäkisen mukaan pyynnöt uurnan luovuttamisesta ovat vähentyneet viime vuosina.
Lain mukaan vainaja on haudattava viimeistään vuoden kuluessa tuhkaamisesta. Mäkisen mukaan uurnan luovuttamiseen liittyy ongelmia.
– Osa tuhkasta tai koko uurna saattaa jäädä kotiin. On myös vaikea määritellä, kuinka pitkään omaisten on sopivaa säilyttää uurnaa kotona. Ei arkkuakaan saa viedä kotiin, hän toteaa.
Mäkinen muistuttaa, että omaiset voivat järjestää hartaushetken uurnanluovutushuoneessa tai varata kappelin muistotilaisuutta varten.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Lähes joka toinen suomalainen tuhkataan
Tiimalasi: Tuhkaus ilman siunaustilaisuutta yleistynyt
Ilmoita asiavirheestä