Seurakuntien ruoka-avun perille viemiseen tarvitaan nyt uusia keinoja

Diakoniatyötä on seurakunnissa jouduttu järjestämään monin tavoin uudelleen koronavirusepidemian takia.

– Toimimme niistä lähtökohdista, joissa nyt eletään, se edellä, että kukaan diakoniatyössä ei tartuta tai sairastu itse. Samalla vastaamme uuteen tilanteeseen, toteaa Diakoniatyöntekijöiden liiton toiminnanjohtaja Tiina Laine.

Uudella tilanteella Laine viittaa yhteiskunnan muutoksiin, jotka kasvattavat diakoniatyön tarvetta. Yritysten vaikeudet ja lomautukset näkyvät suomalaisten taloudessa. Samalla monissa perheissä kustannukset ovat kasvaneet, kun koulujen ruokailut ovat tauolla. Epidemia lisää myös henkistä kuormitusta.

Yhteisölliset ruokailut jouduttiin keskeyttämään

Ruoka-avun jakamista poikkeusolot ovat hankaloittaneet huomattavasti. Seurakuntien suositut yhteisölliset ruokailut on jouduttu keskeyttämään, kertoo diakonian asiantuntija Tiina Saarela Kirkkohallituksesta. Myös osa elintarvikejakeluista on tauolla tartuntariskin takia.

Esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän Myllypuron elintarvikejakelu on suljettu toistaiseksi. Jakelua on nyt hajautettu eri pisteisiin. Kävijöitä neuvotaan pitämään jonossa kahden metrin turvaväli muihin ja koskemaan vain omaan ruokakassiinsa.

Tiina Saarela kertoo kuitenkin, että seurakunnissa on etsitty myös uusia, vaihtoehtoisia tapoja ruoka-avun jakamiseksi.

Monissa seurakunnissa ruokakasseja on viety kotiovelle. Hollolassa seurakunta kokeilee hävikkiruuan peräkonttijakoa kirkon alaparkkipaikalla.

Kasvokkain tapahtuvia tilanteita ei ole lopetettu kokonaan

Koronaviruksesta huolimatta myös diakonian arkityö jatkuu, tosin uusin menetelmin.

– Ensin tuli shokkipysähdys, muutama päivä oli kaaosta ja sitten on löydetty erilaisia tapoja toimia, Tiina Laine kuvaa.

Tartuntariskin pienentämiseksi esimerkiksi avoimista diakoniavastaanotoista on luovuttu ja asiakkaita tavataan vain ajanvarauksella. Puhelimessa puhutaan aiempaa enemmän.

– Olemme suositelleet, että diakoniatyöntekijät olisivat puhelimen tavoitettavissa enemmän kuin tavallisesti, Tiina Saarela sanoo.

– Kasvokkain tapahtuvia tilanteita vältetään, mutta niitäkään ei ole lopetettu kokonaan. Kotikäyntejä ja vastaanottoaikoja voidaan edelleen järjestää varovaisuusperiaatetta noudattaen.

Kuva: Jukka Granström. Hermannin diakoniatalolla Helsingissä jaettiin perjantaina valmiiksi pakattuja ruokakasseja.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Mikä neljän kopla? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliKirkkovaltuustot ja -neuvostot saavat kokoontua poikkeuslaista huolimatta

Ei näytettäviä viestejä