Keskiviikkona 6.1. presidentti Donald Trumpin riehaantuneet kannattajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressitalon Capitoliin estämään meneillään ollutta presidentinvaalin tuloksen vahvistamista.
Kongressin edustajat evakuoitiin rakennuksesta. Kun tilanne tunteja myöhemmin saatiin rauhoittumaan, edustajat palasivat saliin ja vahvistivat lopulta vaalitukoksen: Joe Biden on seuraava Yhdysvaltain presidentti.
Kaliforniassa asuva ja suomalaisten siirtolaisten pappina työskentelevä Jarmo Tarkki ei yllättynyt keskiviikkoisesta Capitolin valtausyrityksestä.
– Yllätys oli se, miten on mahdollista, että Capitolin turvajärjestelyt olivat näin puutteelliset, hän ihmettelee.
Tarkin mukaan Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, onko jopa mahdollisesti Valkoinen talo käskenyt purkamaan kongressitalon turvajärjestelyjä. Capitolin valtaajat onnistuivat pääsemään aina kongressisaliin asti, minne Tarkin mukaan eivät turistikierroksetkaan rakennuksessa pääse.
Tämänhetkisten tietojen mukaan välikohtauksessa on kuollut neljä ihmistä. Heistä yksi kuoli poliisin luotiin, kolme muuta tapausta oli Washingtonin poliisipäällikön Robert Conteen mukaan lääketieteellisiä tilanteita. Lisäksi 14 poliisia loukkaantui.
Siitäkin Tarkin mukaan keskustellaan, olisivatko turvallisuusjoukot ampuneet hyökkääjiä enemmän, jos nämä olisivat olleet tummaihoisia. Nyt hyökkääjät olivat pääasiassa nuorehkoja valkoisia miehiä ja joukossa joitakin naisia.
– Onhan tämä ainutlaatuinen tilanne ja järkyttävä siinä merkityksessä, että joukko ihmisiä uskoo valheita, Tarkki kommentoi.
Trump on toistuvasta väittänyt todellisuudessa voittaneensa vaalit. Muutama viikko sitten hän on Tarkin mukaan sanonut presidentinvaalien vaalipetoksen ja väärinkäytösten olleen niin valtavia ja hyvin tehtyjä, ettei niitä kyetä edes paljastamaan.
– Jos saa kansan uskomaan tällaista, ei tarvitse edes olla todisteita esitettävänä, Tarkki sanoo.
– Toisaalta ymmärrän ihmisten raivon ja suuttumuksen, jos he uskovat kaiken, mitä Trump sanoo. Siitä seuraa kysymys, onko ihmisellä myös velvollisuus ottaa selvää asioista sen sijaan että uskoo mitä tahansa. Olen ruvennut ajattelemaan, että on.
Amerikan luterilaisen kirkon (ELCA) piispa Elizabeth Eaton kommentoi tapahtunutta twiitissään: ”Tämä ei ole protesti. Tämä ei ole vain lain rikkomista vaan myös demokratiamme uhkaamista. Rukoilemme rauhaa ja turvallisuutta kaikille, jotka ovat vaarassa.”
ELCA:n papeista ei Tarkin tietojen mukaan juurikaan löydy Trumpin kannattajia. Sen sijaan evankelisia fundamentalisteja on viehättynyt Trumpista. Tämä näkyi keskiviikon uutiskuvissa, joissa Capitolin edustalla vilahteli mielenosoittajien banderolleja: ”Jesus 2020”, ”Jesus saves” ja edustajainhuoneen puhemieheen viitaten ”Pelosi is Satan.
Tarkin mielestä Trump-ilmiö on nimenomaan uskonnollinen.
– Usein kuulen sanottavan, että Trump sanoo asian niin kuin se on, Tarkki toteaa.
– Jos ihminen ei koe häpeää mistään, hän voi sanoa ja tehdä mitä vain. Kun tavallinen kansalainen, joka kokee, ettei kuulu eliittiin, eikä syö sellaista ruokaa, kuuntele sellaista musiikkia ja ole sitä mieltä kuin eliitti haluaisi, näkee, että presidentti ei koe häpeää yhtään mistään, silloin hänenkään ei tarvitse kokea sitä.
Pitkät seuraukset keskiviikon tapahtumilla Tarkin mielestä varmasti on. Toisaalta hän on itse kokenut, miten nopeasti suuren maan ilmapiiri saattaa muuttua. Kun hän 42 vuotta sitten muutti Yhdysvaltoihin Jimmy Carterin presidenttikaudella, amerikkalaisia oli panttivankeina Teheranissa, inflaatio oli toistakymmentä prosenttia, maassa oli energiakriisi ja amerikkalaisten henkinen tila oli siipi maassa.
– Kun Ronald Reagan vuonna 1980 astui virkaan, ilmapiiri muuttui muutamassa kuukaudessa täysin. Jos oltiin siipi maassa, niin sitten lennettiin todella upeasti. Mitä todennäköisemmin samanlainen ilmiö tapahtuu, kun Joe Bidenista tulee presidentti, Tarkki ennustaa.