Kirkon ykseyteen liittyvät asiat nousivat keskeisiksi, kun Lapuan piispa Simo Peura vastasi toimittajien kysymyksiin Radio Dein ja Kotimaan toteuttamassa Piispan kyselytunti -ohjelmassa.
– Piispan tehtävä on edistää ykseyttä oman hiippakuntansa sisällä, mutta myöskin toisiin hiippakuntiin ja kirkkoihin nähden. Se on mielestäni kaikkein keskeisin tehtävä, mitä piispan viralla on.
Peuran on ollut virassa 12 vuotta, ja aikakausi on ollut ykseyden vaalimisen näkökulmasta erittäin vaativa. Konkreettisesti se näkyy siinä, etteivät kaikki pysty polvistumaan samaan ehtoollispöytään.
– Kirkon piirissä on tapahtunut lohkeamisia. Luther-säätiön kirkko-opillinen asema on edelleen epäselvä, onko se kirkkokunta vai ei. Esikoislestadiolaiset haluaisivat ottaa sakramentit herätysliikkeen käyttöön. Avioliittokäsitys koettelee myös kirkon yhtenäisyyttä. Meillä on myös jumalanpalvelusyhteisöjä, joista osa ei ole paikallisen seurakunnan toiminnan yhteydessä.
Peura on johtanut piispainkokouksessa työryhmää, joka mietti jumalanpalvelusyhteisöjen asemaa kirkossa. Jumalanpalvelusyhteisöissä on paljon myönteistä, mutta ne eivät saisi murtaa kirkon sisällä olevaa ehtoollisyhteyttä.
– Mietinnössä otettiin periaatteellisesti myönteinen kanta yhteisöjen toimintaan. Samalla pidettiin olennaisena, että ne ovat paikallisseurakunnan yhteydessä toimivia yhteisöjä. Ei siis erillisiä tai omalakisia, vaan ne toimivat sopimusvaraisesti paikallisen seurakunnan yhteydessä.
– Ei voida ajatella niin, että joku yhteisö vain sanoo, että me olemme muotoutuneet tällaiseksi yhteisöksi, ja me toimimme näin ja meidät pitää tunnustaa, Peura sanoi.
– On oltava vastavuoroisia sitoumuksia ja velvoitteita, muuten niiden paikka paikallisseurakuntien yhteydessä ei voi toteutua. Kirkkoherran rooli on tärkeä, mutta myöskin sen rooli, joka on vastuussa jumalanpalvelusyhteisön toiminnasta.
Piispa Peura: ”Käytännössä lähetystyö ja lähetyskenttä alkavat jokaisella kotiovelta”
Lähetystyö on yksi kirkon isoista tulevaisuudenkysymyksistä. Nuorten työntekijöiden keskuudessa sen kannatus ei ole niin vahvaa kuin aikaisemmin. Samalla kirkko on uudessa tilanteessa, koska siitä on eronnut viime vuosina satojatuhansia ihmisiä.
– Käytännössä lähetystyö ja lähetyskenttä alkavat jokaisella kotiovelta. Suomessakin elää valtava määrä ihmisiä, jotka eivät enää tunne Kristusta tai eivät vielä tunne häntä. Kirkon ja seurakuntien täytyy toiminnassaan olla tietoisemmin ulospäin suuntautuvia ja käyttää kaikki mahdollisuudet, mitä meillä on sanoman eteenpäin viemiseen.
Kirkon sanomaa viedään jatkossa eteenpäin yhä enemmän seurakuntalaisten kanssa.
– Kirkon työntekijöiden rooli on toisen tyyppinen. He luovat edellytyksiä seurakuntalaisten osallistumiselle, eivätkä enää tee kaikkea itse. Tämä on iso mahdollisuus, mutta se edellyttää ajattelutavan muutosta, ja siinä piilee meidän suurin vaikeutemme.
Kyselytunnilla Peura vastasi myös kysymyksiin muun muassa kirkon mediasuhteista ja avioliittolain muutoksen vaikutuksesta ekumeniaan.
Piispan kyselytunti on kuunneltavissa Radio Dein ohjelma-arkistosta.
Kuva: Ariel Neulaniemi / Radio Dei. Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura (kesk.) ja Kotimaan toimittaja Jussi Rytkönen (vas.) ja Radio Dein ohjelmapäällikkö Kai Kortelainen (oik.).
Lue myös:
Irja Askola Radio Deissä: Piispojen välit voisivat olla läheisemmät
Jari Jolkkonen aloittaa Radio Dein ja Kotimaan piispatenttien sarjan
”Yksimielisyyden aika piispakunnassa on ohi” – Radio Dei ja Kotimaa aloittavat piispatentit
Ilmoita asiavirheestä