Noin sadan kristillisen päihdejärjestön keskusjärjestö Sininauhaliitto on tehnyt viiden kohdan strategisen viestin hallitusneuvotteluja silmällä pitäen.
Sininauhaliitto sanoo tiedotteessaan pitävänsä hallitusneuvotteluissa oikeana suuntana sitä, että työelämän nykyisiä rakenteita ollaan valmiita uudistamaan. Kuitenkin liitto on huolissaan siitä, jos työelämän kehittämistoimissa ei riittävästi oteta huomioon työelämästä ja yhteiskunnasta syrjäyttäviä toimintamalleja ja käytäntöjä.
Sininauhaliitolla on viisi strategista viestiä hallitusneuvotteluihin:
1. Heikossa asemassa olevat saadaan mukaan työhön ja tekemiseen välityömarkkinoita uudistamalla
Osallistuminen työelämään ei toteudu vain avoimilla työmarkkinoilla, jossa työntekijä myy työpanostaan työnantajalle. On yksilön ja yhteiskunnan etu, että osatyökykyisille ja välityömarkkinoilla oleville henkilöille taataan nykyistä joustavammin työllistymispolkuja. Mikäli osatyökykyisyys osoittautuu pysyväksi, tulee ihmiselle antaa mahdollisuus jäädä pysyvästi välityömarkkinoille.
Heikossa yhteiskunnallisessa asemassa olevien ryhmien työllistyminen tulee ymmärtää osana kokonaisuutta, jossa on monia muitakin syrjäytymisen syitä (asunnottomuus, köyhyys, päihde- ja mielenterveysongelmat). Näiden henkilöiden työllistymisen vahvistamiseksi tulee poliittisen päätöksenteon tukea kokonaisvaltaisesti syrjäytymistä vähentävien toimintamallien kehittämistä. Työelämästä syrjäytyminen on tässä yksi olennainen osa. Järjestöt ovat onnistuneet kehittämään sellaisia kokonaisvaltaisen kohtaamisen malleja, joilla on saatu merkittäviä tuloksia aikaan.
2. Nuorisotakuun vaikuttavuutta lisättävä
Vaikeaan tilanteeseen joutuneiden nuorten osallisuuden lisäämiseksi on nuorisotakuun toimivuutta tehostettava. Nuorisotakuun resurssien tulee kohdistua nykyistä vahvemmin niihin nuoriin, jotka tukea todella tarvitsevat. Nuorten asunnottomuuden poistaminen tulee asettaa nuorisotakuun strategiseksi kärjeksi. ARA ja Raha-automaattiyhdistys tulee ottaa mukaan rahoittamaan nuorille kohdennettujen asuntojen ja toiminnallisten tilojen hankintaa ja saneeraamista.
3. Yksinäisyyteen puuttumiseksi on kehitettävä uusia toimintamalleja
Yksinäisyys on Suomessa vakava ongelma ja siihen yhdistyvät usein myös päihteisiin ja mielenterveyteen liittyvät ongelmat. Hallituksen tulee käynnistää kansallinen ohjelma yksinäisyyteen puuttumiseksi. Ohjelman resursseja tulee kohdentaa sellaisiin järjestölähtöisiin yhteisöllisiin toimintoihin, joilla vähennetään tehokkaasti yksinäisyyttä.
4. SOTE-uudistus tulee toteuttaa tehokkaasti ja vastuullisesti
Sote-uudistus tulee ottaa hallitustyöskentelyn kiireellisimpien asioiden joukkoon. Uudistuksen toteuttaminen nopealla aikataululla on välttämätöntä. Tulee valita sellainen toimintamalli, jonka toteuttamiseen ei mene liian pitkää aikaa. Resurssit tulee kohdentaa nimenomaan sote-integraation onnistumisen varmistamiseen siten, että heikossa asemassa olevien ryhmien osallisuus palveluihin paranee.
Järjestöjen erityisasema heikossa asemassa olevien ryhmien palveluissa on viime vuosina palveluiden hankinnoissa liian usein sivuutettu. Pienten järjestöjen paikalliselle osaamiselle sekä järjestöjen aatteelliselle palvelutoiminnalle tulee taata erityinen asema heikossa asemassa olevien palveluissa, kuten on toimittu useissa muissa EU-maissa.
5. Rahapeliyhtiöiden fuusio tulee toteuttaa vastuullisesti
Rahapeliyhtiöiden fuusion kärjessä tulee olla vastuullisuus ja haittojen minimointi. Haittojen ehkäisemiseksi rahapeliautomaatteihin tulee ottaa käyttöön pakollisena tunnistautuminen. Tämä vähentää automaattien tuottoa, mutta vähentää myös rahapelihaittoja merkittävästi.
Arpajaislakia tulee uudistaa siten, että rahapeliongelmien ehkäisyyn ja hoitoon kohdennetaan rahapelituotoista riittävä määrä pysyvän hoitojärjestelmän ja rahapelihaittojen ehkäisyyn varmistamiseksi. Rahapelituottojen jakosuhdelaki tulee toteuttaa niin, että heikossa asemassa olevien ryhmien osallisuuden lisäämiseen kohdentuvat toimintamuodot ovat selkeänä strategisena painopisteenä.
Ilmoita asiavirheestä