Šintolaiset juhlivat tänään Japanissa ”seitsemän-viisi-kolme”-juhlaa eli shichi-go-sania, joka on tuonikäisten lasten siunausjuhla. Numerot 7, 5 ja 3 ovat tärkeitä japanilaisessa numerologiassa. Parittomat luvut ovat onnennumeroita.
Shichi-go-sanin sankareita ovat seitsemän- ja kolmivuotiaat tytöt sekä kolme- ja viisivuotiaat pojat. Shichi-go-san -päivänä juhlistetaan näiden lasten siirtymistä ikäkaudesta toiseen. Juhlaa vietetään joka vuosi 15. marraskuuta, tai sitä lähimpänä viikonlopun päivänä.
Merkkipäivän vieton sanotaan alkaneen Japanin hovissa Heian-kaudella, joka kesti vuodesta 794 vuoteen 1185. Meiji-kaudelle mennessä (joka alkoi vuonna 1868) tapa oli levinnyt myös kansan pariin, ja päivä viettoon oli lisätty vierailu temppelissä päivänsankarien kanssa. Tytöt ja pojat puetaan kimonoon, monet ensimmäistä kertaa eläessään.
Šintolaisuus on nimitys Japanissa syntyneille uskonnollisille käsityksille hengistä, myyteistä ja rituaaleista. Ne pohjautuvat varhaisiin japanilaisiin kansanuskomuksiin, joiden mukaan lukuisia jumaluuksia (kami) on lähes kaikissa luonnon ilmiöissä, kuten puissa, kivissä, järvissä, joissa ja vuorissa. Šintolaisuudella ei ole perustajaa, pyhiä kirjoituksia eikä yleistä oppia.
Useimmat japanilaiset eivät nykyään tunnustaudu uskonnollisiksi, mutta monet osallistuvat eri tilanteissa šintolaisiin perinteisiin, jotka elävät rinnakkain buddhalaisten perinteiden kanssa.
Šintolaisuus oli pitkään jakaantunut kansanuskontoon ja poliittiseen uskonnollisuuteen. Poliittisen uskonnollisuuden keskeisenä tarkoituksena oli vuoteen 1945 asti keisarin, pappien ja virkamiesten aseman vahvistaminen. Kansanšintolaisuuteen kuuluvat esimerkiksi vainajien kunnioittaminen, yhteisölliset juhlapäivät ja pyhillä paikoilla vieraileminen.
Kuva: Wikimedia / Mama Hiro
Ilmoita asiavirheestä