Päivi Räsänen toteaa Kotimaa24:lle afgaanien toimintaan viitaten, ettei Suomessa viranomaisen tekemiin päätöksiin voi vaikuttaa omaa terveyttä vaarantamalla tai julkisuuteen vedoten.
– Viranomaisen päätökset eivät ole myöskään riippuvaisia tukijoukkojen koosta. Viranomainen tekee päätöksen täysin itsenäisesti lakiin ja asetuksiin nojaten. Tämä hyvä käytäntö on osaltaan vaikuttanut siihen, että Suomi on yksi vähiten korruptoituneista maista.
Räsänen sanoo arvostavansa, että papit kantavat huolta turvapaikanhakijoista ja osoittavat lähimmäisenrakkautta. Toisaalta hän jatkaa:
– Maahanmuuton asiantuntijoiden mukaan on tärkeä varoa, ettemme kannusta päätökseensä tyytymättömiä toimintaan, joka vaarantaa heidän terveytensä. Valtiosihteerini kävi keskustelemassa afganistanilaismiesten kanssa ja varmisti, että miehet ovat saaneet tietoa muutoksenhakumahdollisuuksistaan ja suomalaisesta oikeusjärjestelmästä. Tiedän myös, että heillä on ollut mahdollisuus lääkärin hoitoon.
Räsänen toteaa, ettei eduskunta pysty vaikuttamaan kyseisten turvapaikanhakijoiden asiaan.
– Myöskään minulla sisäministerinä ei ole valtaa puuttua hallinnonalani virastojen tekemiin päätöksiin. Turvapaikka-asioista vastaava Maahanmuuttovirasto on arvioinut jokaisen turvapaikkaa hakeneen hakemusta erikseen lakiin perustuen. Päätösten yksityiskohtaisia perusteluja ei voi käsitellä julkisuudessa salassapitovelvollisuuden vuoksi. Afganistanin yleisestä turvallisuustilanteesta voi kuitenkin todeta, että turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi maakunnittain. Jokaisella kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella henkilöllä on mahdollisuus valittaa asiastaan hallinto-oikeuteen.
Räsänen sanoo myös itse olevansa huolissaan afgaanien terveydentilasta eikä hän halua väheksy heidän hätäänsä.
– Hätä on todellinen ja siitä kertoo heidän turvautuminen äärimmäisiin keinoihin asiansa edistämiseksi. Hädästä huolimatta oman terveyden vaarantaminen ei ole toimiva tapa pyrkiä edistämään omaa asiaansa Suomessa.
Ministeri sanoo toivovansa, etteivät mielenosoittajat jatkaisi terveytensä vaarantamista nälkälakolla.
– Oman maansa toimintavoista käsin heillä saattaa olla kuvitelma, että Suomessa poliitikot saisivat tai voisivat painostaa oikeuslaitosta tai ottaa viranomaispäätöksiä käsiteltäväkseen. Muidenkin Suomessa olevien turvapaikanhakijoiden terveyden kannalta on vaarallista antaa signaalia siihen, että nälkälakko olisi toimiva vaikuttamiskeino. Tärkeintä olisi nyt kaikin tavoin viestiä nälkälakkoilijoille, että lakko kannattaa lopettaa ja hankkiutua lääkärinhoitoon ja muun avun turviin sekä turvautua Suomessa käytössä oleviin valitusväyliin.
Papiston kannanotossa afganistanilaismiesten puolesta on 348 allekirjoitusta, muiden muassa Helsingin piispa Irja Askola.
Lue myös: Papit: ”Edellytämme poliittisilta päättäjiltä vahvempaa moraalista selkärankaa”
Ilmoita asiavirheestä