Päivi Räsänen (kd.) kommentoi tiistai-iltana sähköpostitse Kotimaa24:n kysymyksiä muun muassa siitä, miten hän suhtautuu siihen, että yli 70 päivää Helsingissä syömälakossa olleet afgaanimiehet lopettivat lakkonsa tänään.
Oliko siis niin, että keskustelunne vaikutti siihen, että nälkälakko loppui? Syntyikö siis miesten päätös nimenomaisesti keskustelussa teidän kanssanne?
– Meillä oli erittäin hyvä keskustelu. Päätös syntyi keskustelun jälkeen, Räsänen vastaa.
Miehet jatkavat protestiaan telttailemalla samassa paikassa Helsingissä Kansalaistorilla Sanomatalon ja Musiikkitalon välissä toistaiseksi. He hakevat turvapaikkaa Suomesta ja odottavat hallinto-oikeuden ratkaisua. Muun muassa kirkon piiristä ja kansalaisjärjestöistä on vedottu useaan otteeseen miesten puolesta. Sisäministeri Räsänen on jakanut huolen nälkälakosta, mutta painottanut myös sitä, että sillä ei voi Suomessa vaikuttaa viranomaispäätöksiin.
– Miehillä on täysi vapaus ja oikeus osoittaa mieltään haluamallaan tavalla. Iloitsen kuitenkin siitä, että se ei tapahdu nälkälakolla, sillä se vaaransi heidän oman terveytensä ja oli samalla vaarallinen viesti muille turvapaikanhakijoille.
Kotimaa24 kysyi Räsäseltä myös, tukevatko viranomaiset miehiä jollakin keinoin vai onko jatkossa kyse siitä, että odotellaan hallinto-oikeuden päätöstä ja asia on kansalaisjärjestöjen ja esimerkiksi kirkon aktiivien hoidossa.
– Viranomaiset ovat koko ajan tukeneet miehiä tarjoamalla terveyspalveluita, majoitusta ja ravintoa vastaanottokeskuksessa sekä neuvontaa heidän oikeuksistaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämä tuki jatkuu edelleen, joten he eivät ole kansalaisjärjestöjen tai kirkon tuen varassa. He voivat kuitenkin vapaasti ottaa vastaan myös näiden tahojen tukea ja palveluja. Halutessaan he voivat ottaa vastaan myös vieraanvaraisuutta yksityismajoituksessa vastaanottokeskuksen sijaan hallinto-oikeudenpäätöstä odottaessaan. On hienoa, että heillä on ystäviä ja tukijoita. Toivottavasti nämä ihmissuhteet jatkuvat edelleen, Räsänen kommentoi.
– Suomen ulkomaalaislaki, perustuslaki ja kansainväliset sopimukset, joihin olemme sitoutuneet, lähtevät siitä, että ketään ei palauteta sellaiselle alueelle, joissa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tämä sääntö ja palautuskielto on ehdoton. Mitään sellaista päätöstä ei siis maahanmuuttovirasto tai hallinto-oikeus voi tehdä, että miehet lähetettäisiin kuolemaan, hän lisää.
Lue myös: Vapaa liikkuvuus: Ministerin käynti hyvä muttei vaikuttanut päätökseen
Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa
Ilmoita asiavirheestä