Siuntion Kotiseutumuseon rinteessä Krejansbergetissä kulkijaa odottaa epätavallinen näky: upouusi viinitarha. Sen maa-ala on seurakuntayhtymän omistama. Harmaakivikirkko sijaitsee parin sadan metrin päässä.
Maan on vuokrannut Siuntion Viininviljely ry. Sen puheenjohtaja on kanttori Pami Karvonen. Hän esittelee ensimmäisiä istutettuja viiniköynnöksiä. Niitä on 50 kappaletta, osa Suomessa tuttua Zilgaa ja osa vähemmän tuttua Subagaa. Kumpikin on pohjoista lajiketta ja alun perin lähtöisin Latviasta.
Ajatus viininviljelystä juolahti Karvosen – ruokaharrastajan – mieleen jo 1980-luvulla, kun hän näki köynnöksiä erään ystävänsä mökillä. Niistä tehtiin viiniä, mikä tuntui Karvosesta eksoottiselta.
Seurakunta saa maanvuokran viinipulloina
Kymmenkunta vuotta sitten silloinen seurakuntamestari Antti Laitakari vinkkasi Karvoselle, että seurakunnalla olisi viininviljelyyn sopiva tontti. Asia kuitenkin jäi sillä erää, mutta seurakunnan uusi diakoni Juhana Malme kuuli ideasta ja innosti Karvosta.
– Perustimme yhdistyksen ja 22. toukokuuta istutimme ensimmäiset köynnökset. Paikalla oli myös rippikoululaisia ja muita vapaaehtoisia, yhteensä meitä oli viitisenkymmentä. Köynnökset lannoitettiin aasinlannalla.
Karvonen laskee, että jos kaikki menee hyvin, 50 köynnöstä voisi tuottaa kolmen vuoden päästä satoa, josta saadaan 150 pulloa viiniä.
– Seurakunta saa maanvuokran viinipulloina. Viiniä on tarkoitus käyttää ehtoollisviininä.
Kaikkiaan köynnöksiä mahtuu tarhaan noin 800.
Karvonen sanoo, että viiniyhdistyksellä on kaksi tarkoitusta.
– Ensinnäkin yhteisöllisyys, jonka ehtoollinen vahvistaa ja toiseksi tulevaisuuden toivo, jota me kaikki tarvitsemme ja jota tarvitsee erityisesti viininviljelijä.
Juttu on julkaistu 18.8. ilmestyneessä Kotimaassa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä