Suomen Lähetysseura (SLS) toteaa tiedotteessaan, ettei Lähetysseura kommentoi Janne Villan kirjassa Hengellinen väkivalta (Kirjapaja 2013) esitettyjä Taiwanin oppilaskotiin liittyvien henkilöiden kokemuksia.
”Haastatellut puhuvat omassa asiassaan. Lähetysseura ei kommentoi niitä”, SLS tiedottaa.
”Lähetysseura on hallinnossaan käsitellyt oppilaskotiin liittyviä asioita vuosina 1999–2001 ja tiedottanut toimenpiteistään julkisesti. Lähetysseuran johtokunta antoi toimenpiteistään loppuraportin vuosikokoukselle vuonna 2001. Tämän jälkeen asiaa ei ole käsitelty Lähetysseuran hallinnossa eikä asiaan palaamiseen ole ollut myöskään erityistä muuta syytä. Lähetysseura ei tästä johtuen kommentoi Villan käsittelemiä kehityskulkuja, jotka ajoittuvat myöhempään ajankohtaan 2000-luvulla.”
Lähetysseura kertoo tiedotteessaan seikkaperäisesti, miten se aikanaan hoiti Taiwanin tapausta, teki siitä asiantuntijakartoituksen, toimi yhteistyössä poliisin kanssa ja tuki hoidollisesti oppilaskodissa kasvaneita.
Helsingin poliisissa taannoin Taiwanin tapausta päätutkijana tutkinut ja sittemmin tutkinnasta vuonna 1996 hyllytetty poliisi on esittänyt kritiikkiä tutkintaa kohtaan. Hän ei tiedä, miksi tutkinta aikanaan lopetettiin ja hän pitää myös esimerkiksi teknistä tutkintaa puutteellisena. Hän on kommentoinut asiaa muun muassa Kotimaa24:lle.
Helsingin poliisin nykyinen väkivaltarikosyksikön johtaja Ritva Elomaa arvelee Kotimaa24:lle, että syyteoikeudet Taiwanin tapausten osalta lienevät tässä vaiheessa vanhentuneet. Hän kuulee itse henkilökohtaisesti Taiwanin tapauksesta ja päätutkija-poliisin esittämästä kritiikistä ensimmäistä kertaa.
Kysymyksiin siitä, voidaanko asiaan palata, Elomaa toteaa, että ainakaan nyt ei ole mitään meneillä.
Koska esimerkiksi apulaisoikeusasiamies ja oikeuskansleri eivät löytäneet taannoin tehdystä Helsingin poliisin tutkinnasta huomauttamista, Elomaa sanoo uskovansa, että tapaus käsiteltiin loppuun. Päätutkija kanteli asiasta 1990-luvun loppupuolella oikeusasiamiehelle.
– Jos joku asianomistaja haluaa meille tehdä rikosilmoituksen, ainahan me ilmoituksen otamme vastaan, Elomaa kuitenkin jatkaa.
Lue myös: Uusi kirja nostaa jälleen Taiwan-tapauksen pintaan
Ilmoita asiavirheestä