Sosiaalifoorumi järjestetään viikonloppuna Helsingissä

Sosiaalifoorumi

Demokratian tila ja yksilön mahdollisuudet vaikuttaa ovat olleet maailmanpolitiikan polttopisteessä. Tämä on saanut aikaan muun muassa eri puolilla maailmaa toimivan Occupy-liikkeen mielenilmauksineen. Liikkeen tausta on vuoden 2011 arabikeväässä.

– Uskon, että Occupy-liike voi opettaa sosiaalifoorumin kävijöille uusia menetelmiä mielipiteiden ilmaisuun ja siihen, kuinka tavallinen ihminen voi saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa, sanoo pappi Raija Korhonen. Korhonen johtaa Kirkon yhteiskunnallisten työn työntekijät ry:tä, joka on foorumin tämänvuotinen vastuujärjestö.

– Sosiaalifoorumi on hyvä näyttö vahvan kansalaisyhteiskunnan olemassaolosta.

Foorumissa järjestetään noin kuusikymmentä eri tapahtumaa. Foorumissa etsitään vaihtoehtoisia näkökulmia muun muassa maailmantalouden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja yritysmaailman teemoihin sekä puhutaan myös esimerkiksi uskonnonvapaudesta ja uskontojen köyhistä. Kainuun luonnonsuojelupiirin kaivosvastaava, pappi Antti Lankinen on mukana järjestämässä Sotkamon Talvivaaran kaivoksen ympäristöpäästöjä ja viranomaistoimintaa käsittelevää seminaaria, jonka yhteydessä luovutetaan noin 1 000 henkilön kansalaisadressi kaivoksen päästöjä vastaan ympäristöministeriölle.

– Tilaisuudessa puhutaan muun muassa Suomesta puuttuvista asetuksista ja määräyksistä, joilla valvotaan ja säädellään muun muassa bakteeriliuotuksena tapahtuvan malmien erottamisen liuotuskasojen vesitiiviiden pohjaratkaisujen asennustöitä. Muualla maailmassa, missä bakteeriliuotusta sovelletaan, nämä toimet ovat tiukasti säädeltyjä. Miten Suomesta on voinut tulla kaivostoiminnan kehitysmaa? Lankinen kysyy.

Sosiaalifoorumi käynnistyy lauantaina 21.4. Avajaisissa on mukana kutsuttuna myös Helsingin piispa Irja Askola.

– Olen mieluusti mukana siellä, missä uskalletaan kysellä, kyseenalaistaa ja kuunnella, Askola sanoo.

Suomen sosiaalifoorumiin saapuu myös kansainvälisiä vieraita esimerkiksi Egyptistä, Marokosta, Uruguaysta, Brasiliasta, Etelä-Afrikasta, Ugandasta ja Venäjältä.  Tapahtuma saa Ulkoministeriön järjestöille antamaa kehityskasvatus- ja viestintätukea. Suomen sosiaalifoorumi on osa maailmanlaajuista sosiaalifoorumiliikettä.

Suomen sosiaalifoorumi pidetään 21.- 22.4. Arbiksella, Dagmarinkatu 3, Helsinki. Tutustu sosiaalifoorumiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSavonlinnan seudulle ehdotetaan isoa seurakuntaliitosta
Seuraava artikkeliSudanin tilanne huolestuttaa kirkkoja

Ei näytettäviä viestejä