Sotainvalideja oli vuoden 2017 alussa 2 514. Sotainvalidien keski-ikä on yli 91 vuotta, ja heidän joukkonsa harvenee vuosittain yli 20 prosenttia.
Sotainvalidien Veljesliiton jäseniä ovat myös sotainvalidien puolisot ja lesket. Heitä oli vuoden 2017 alussa 8 416, joista leskiä 7 418. Veljesliiton jäsenmäärä on vajaat 11 000.
Pysyvästi vammautuneita sotainvalideja oli sotien jälkeen lähes 100 000. Vielä 1980-luvun lopulla sotainvalideja oli liki 45 000.
Sotainvalidien Veljesliiton toimintaa sopeutetaan jäsenmäärän mukaan. Suomessa toimii 18 piiriä, Ruotsissa yksi. Liiton henkilöstön määrää on sopeutettu eläköitymisten ja töiden yhdistelyn kautta.
Veljesliiton kattava kenttätyö sotainvalidipiireissä vähenee jäsenten myötä. Lopulta piirien toiminta lakkaa, ja vetovastuun viimeisistä sotainvalideista sekä puoliso- ja leskijäsenistä ottavat alueelliset, vapaaehtoisuuteen perustuvat perinneyhdistykset. Toiminnan siirtyminen perinneyhdistyksille tapahtuu jokaisessa piirissä omaan tahtiin: sääntöjen mukaan sotainvalidipiiri purkautuu viimeistään sitten, kun sotainvalidien määrä on alle 20.
Hengellinen työ on alusta asti kuulunut olennaisena osana Sotainvalidien Veljesliiton toimintaan. Hengellinen työ on mielletty jatkoksi sille työlle, jota sotilaspapit tekivät.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä