Sotkamon seurakunnan nuorisotyön elokuvatoiminta on tuottanut kymmenen toimintavuotensa aikana huimia tuloksia: yhdeksän nuorten kristillistä lyhytelokuvaa, elokuvatoiminnan yhdistys Versova puu ry:n ja oman elokuvateatterin Kino Vision.
Nuorisotyönohjaaja Kari-Pekka Vehkaojan ja Sotkamosta kotoisin olevan elokuva-alan ammattilaisen Miika J. Norvannon yhteinen idea on kerännyt vuosien aikana ympärilleen myös suuren joukon nuoria tekijöitä.
Yhteensä kaikkien elokuvien ydinryhmissä on ollut mukana noin sata nuorta, ja avustajajoukon kokonaismäärä kasvaa jopa useisiin satoihin.
Kaikki lähti liikkeelle elokuvakerhosta
Toiminta sai alkusysäyksensä vuonna 2006, jolloin Vehkaoja perusti Norvannon ehdotuksesta seurakuntaan elokuvakerhon.
– Ajatuksena oli tehdä kerhossa elokuva, jolla sitten osallistuttaisiin Ryttylän kristillisen elokuvan kilpailuun, Norvanto kertoo.
Syntyi ensimmäinen elokuva Kultainen keskitie, jonka piti olla kertaluonteinen projekti. Kokemus oli kuitenkin niin hyvä, että Vehkaoja ehdotti Norvannolle toiminnan jatkamista.
Elokuvatoiminnasta syntyi seurakunnan nuorisotyön yksi toimintamuodoista, joka vie tällä hetkellä noin neljänneksen Vehkaojan työpanoksesta. Elokuvien tekeminen muuttui samalla täysin ammattimaiseksi kuvauskalustoa myöten.
Ammattimaisesta otteesta huolimatta vielä tänäkin päivänä elokuvatoiminnan pääosassa ovat nuoret, jotka paitsi näyttelevät elokuvissa, myös suunnittelevat ja ideoivat elokuvien sisällöt. Tarinat nousevat nuorten elämään liittyvistä kysymyksistä.
– Tavoitteemme on, että nuoret saavat äänensä kuuluviin tätä kautta ja pääsevät kertomaan omia tarinoitaan, Vehkaoja tähdentää.
Harhapolulla kertoo heikon voimasta
Seurakunnan viimeisin elokuva Harhapolulla sai ensi-iltansa lauantaina 2. huhtikuuta. Sen tapahtumat sijoittuvat perhekotiin, ja se kertoo siellä asuvien nuorten välisistä suhteista.
Elokuvassa näyttelevien 17-vuotiaiden sotkamolaisten Wilma Wallinin ja Verna Lukkarin mukaan elokuva pohjautuu Raamatusta tuttuun tarinaan Daavidista ja Goljatista.
– Se on tarina siitä, miten heikko voi voittaa vahvan, Wallin kertoo.
Harhapolulla on sekä Wallinille että Lukkarille heidän ensimmäinen elokuvansa. Yhteensä 250 työtuntia sisältänyt projekti oli molemmille todella opettavainen kokemus.
– Opin sen, että kohtaukset eivät synny ihan yhdellä otolla, Wallin kertoo.
– Tässä pääsi näkemään ja kokemaan, mitä kaikkea elokuvan tekemiseen kuuluu, Lukkari lisää.
Molempien mielestä elokuvatoiminta sopii erinomaisesti seurakunnan nuorisotyöhön.
– Tämä on tosi ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen tapa tehdä nuorisotyötä, Lukkari sanoo.
Elokuvat ovat virikemateriaalia nuorisotyöhön
Kari-Pekka Vehkaojan mukaan jo toiminnan alussa kirkastui ajatus siitä, että seurakunnan elokuvatuotannot tehdään virikemateriaaleiksi, joita voi käyttää kouluissa tai nuorisotyössä.
– Nämä ovat kristillisiä elokuvia, mutta me emme halua saarnata. Haluamme sen sijaan nostaa asioita esille ja synnyttää kysymyksiä, Vehkaoja kertoo.
Vehkaoja ja Norvanto perustivat elokuvatoiminnan tueksi Versova puu -yhdistyksen vuonna 2011. Yhdistyksen tehtävänä on tukea elokuvatuotantoja hakemalla avustuksia ja rahoitusta elokuvia varten.
Vuonna 2013 Versova puu ry avasi elokuvateatteri Kino Vision. Sen tehtävänä on myös tukea nuorten elokuvatuotantoja.
Nuorten elokuvatoiminnan elokuvia esitetään muun muassa Kino Visiossa, mutta niitä on tilattu myös muihin seurakuntiin opetusmateriaaleiksi.
Vehkaojan vinkit elokuvatoimintaa aloittelevalle:
1. Hanki itsellesi kumppani, joka on joko ammattilainen tai harrastaa aktiivisesti elokuvien tekemistä.
2. Kaikkea ei ole pakko tehdä suuresti tai kalliilla kalustolla. Kuvata voi vaikka kännykkäkameralla.
3. Valikoi ikäryhmä tarkkaan. Mikäli nuorien halutaan osallistuvan elokuvien suunnitteluun, heillä pitää olla valmiuksia abstraktiin ajatteluun. jos elokuvia tehdään nuorempien kanssa, nuorisotyönohjaajalla pitää olla enemmän valmista pohjaa työskentelyihin.
4. Selkeä päämäärä helpottaa työskentelyä ryhmän kanssa. Valitse selkeä aihe, anna raamit ja tee elokuva niiden mukaan. Kuvatkaa alkuun vaikka sketsejä.
Kuva: Miika Manninen. Verna Lukkari (vas.), Wilma Wallin, Miika J. Norvanto ja Kari-Pekka Vehkaoja.
Ilmoita asiavirheestä