Stalinin vainot jättivät pelon Inkerin kirkkoon

Juhlavuottaan viettävä Inkerin luterilainen kirkko toipuu neuvostoajan vainoista. Kirkkoa johtavan piispa Aarre Kuukaupin mukaan erityisesti Stalinin valtakauden kokemukset muuttivat kirkkoa pysyvästi.

– Stalinin vainon jäljet ovat ikuiset. Jäljet näkyvät muun muassa siinä, että suomalaisia ei enää ole Inkerin kirkossa niin kuin ennen. Toiminta on muuttunut venäjänkieliseksi, ja se on vainojen aiheuttama iso muutos. Vainojen seurauksena on myös havaittavissa pelkoa ja ajattelua siitä, että nämä hyvät ajat eivät kestä pitkään ja siksi ollaan varuillaan uuden kehityksen suhteen, hän sanoo.

Kuukaupin mukaan vainot ovat korostaneet myös lähetystyön merkitystä.

– Lähetystyö on tullut tärkeämmäksi niin oman perheen, ystävien kuin tuttavien keskuudessa kuin laajemminkin ja pyrimmekin viestittämään sitä, että jokainen kirkon jäsen olisi ”lähetyssaarnaaja”. Monet tutkimuksethan kertovat siitä, että evankeliumi kulkee parhaiten sydämestä sydämeen, suusta suuhun, ja Pyhä Henki ja Jumalan Sana tekevät lopun silloin kun ihminen ottaa evankeliumin vastaan.

Stalinin valtakaudella inkeriläisiä siirrettiin eri puolille Venäjää. Inkerin kirkko onkin maantieteellisesti poikkeuksellisen laajalle levittäytynyt.

– Kun noin 20 vuotta sitten aloitettiin vierailut Siperiassa ja Keski-Venäjällä, huomattiin että joka kaupungista löytyi 20-100 ihmistä, joilla oli selkeä luterilainen identiteetti ja jotka osasivat suomea. Heidän parissaan oli helppo aloittaa seurakunnan toiminta ja niinpä niitä syntyi pitkin Siperiaa Omskiin, Novosibirskiin, Jakutskiin. Siellä missä ei vielä ole omaa pappia, siellä suomalainen pappi on vieraillut kutakuinkin säännöllisesti, Kuukauppi sanoo.

Hän näkee kirkkonsa nykyiset toimintamahdollisuudet Venäjällä verrattain hyvinä.

– Inkerin kirkko on historiallinen kirkko Venäjällä mistä kertoo se, että tänä vuonna vietetään kirkon 400-vuotisjuhlaa. Vaikuttaa siltä, että nyky-Venäjän uudessa demokraattisemmassa ajassa kirkolla on enemmän tilaa toimia ja tehdä työtä. Siitä kertoo muun muassa se, että monet kirkot on saatu takaisin, ja kun uuden kirkon paikkaa jossakin kaupungissa etsitään, kaupunki voi antaa sen ilmaiseksi.

Lue lisää Inkerin kirkosta tammikuun 20. ja 27. päivän Kotimaa-lehdistä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliToisenlaisia Lahjoja annettiin 1,4 miljoonalla eurolla
Seuraava artikkeliVatikaanin tiedeakatemian johtoon ensi kertaa protestantti

Ei näytettäviä viestejä