Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kristityt kertovat tällä viikolla julkaistavalla videolla suhteestaan hengellisyyteen.
Pride-viikolla julkaistavan videon on ideoinut Helsingin Kallion seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen, ja sen on kuvannut ja leikannut Minerva Seppälä. Videon esiintyjät löytyivät sosiaalisen median avulla. Otsikkona on ”HLBTQI – osa Kristuksen ruumista”.
– Emme aina muista, ketkä kaikki ovat osa kirkkomme ruumista. Siinä voi käydä niin, että menetämme ruumiinosia. Jos ruumiista puuttuu vaikka käsi, se on paljon heikompi. Tällä videolla on ihmisiä, jotka ovat osa kirkkoa. He näyttävät, miten huikea yhteisö olemme, Toiviainen kuvailee.
Pride-viikon teemana on tänä vuonna hyvinvointi. Videon avulla teemaan halutaan tuoda hengellisen hyvinvoinnin näkökulma.
Marjaana Toiviaisen mielestä tärkeä osa hengellistä hyvinvointia on turvallisen tilan politiikka. Hän korostaa, ettei halua puhua sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta, mutta sanoo, että Suomen sisällä erilaisia todellisuuksia sen suhteen, kenelle hengelliset yhteisöt ovat avoimia ja kenen niissä on turvallisia olla.
Kysymys turvallisesta tilasta on Toiviaisen mielestä jopa tärkeämpi kuin kysymys samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamisesta tai vihkimisestä.
– On aivan sama minkälaiset pykälät meillä on, jos meillä ei ole turvallista tilaa eivätkä ihmiset uskalla tulla pyytämään sitä vihkimistä, hän perustelee.
Kysymys on myös teologisesti helpompi.
– Siitä ei voi teologisesti olla eri mieltä, pitääkö seurakunnassa olla turvallinen olo. Ei kukaan ajattele, että sen pitäisi olla pelottavaa tai ikävää, kun ihminen tuo lapsensa kastettavaksi tai kun hän tulee puolisonsa kanssa ehtoolliselle, Toiviainen sanoo.
Kysymys turvallisesta tilasta kytkeytyy videon teemaan, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin osana Kristuksen ruumista.
– Jos Kristuksen ruumiin jäsenet eivät koe oloansa turvalliseksi tulla yhteisöön, niin mehän olemme rampoja. Jos sisarukseni eivät ole osa yhteisöä, niin siitä kärsin myös minä. Eivät vain he, vaan myös minä, joka menetän sisaruksiani.
Kuva: Minerva Seppälä
Lue myös:
Perheneuvoja: Seksuaalivähemmistöillä ennakkoluuloja kirkon perheneuvontaa kohtaan
Seurakunnat järjestävät Helsinki Pridelle lastenohjelmaa
Sateenkaarimatto toivottaa tervetulleeksi kirkkoon Ruotsissa – Katso kuva
Ilmoita asiavirheestä