Suomalainen korpi on pelastanut monta saksalaisnuorta

Kaksikymmentä vuotta sitten saksalais-suomalainen EAL-yhdistys (Erleben, Arbeiten und Lernen – Kokea, työskennellä ja oppia) vuokrasi tyhjilleen jääneen maalaistalon Virtasalmelta tarjotakseen vaikeuksiin joutuneille saksalaisnuorille mahdollisuuden uuteen alkuun.

– Elämyspedagogisen mallin elämys oli karu. Kaivovesi, pihasauna, kymmenen kilometrin kauppareissu kävellen kerran viikossa, päivittäinen koulunkäynti fax-ohjein Saksasta, täydellinen ero viihde-elektroniikasta ja Saksan ongelmallisesta kaverijoukosta, kertoo Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtori, pastori Kai Henttonen tiedotteessa.

EAL-yhdistyksen 20-vuotisjuhlat ovat käynnissä Helsingissä ja helatorstaista alkaen Virtasalmella.

Mallin perusideana oli luottamussuhteen syntyminen yhteen aikuiseen. Hankkeen johtohahmo Henttonen kertoo, että ohjaajien rooli on ollut ratkaiseva sekä onnistumisissa että epäonnistumisissa.

– Tärkeä myönteinen tuki uudelleen integroitumiselle on ollut myös säännöllinen päivärytmi ja suomalainen luonto.

– Puolivuotinen intensiivijakso korpioloissa on tuottanut väkevää tulosta. Kuusikymmentä prosenttia Virtasalmelle välillä jopa suoraa suljetusta laitoksesta saapuneista nuorista on päässyt jaloilleen, suorittanut saksalaisen peruskoulun loppututkinnon, löytänyt paikkansa ammattikoulutuksessa tai työelämässä. Tulos on ollut selkeästi paras koko Baijerin osavaltion nuorisosuojelutyössä, Henttonen sanoo.

Suomessa EAL-projektin käynnistivät saksalainen psykologi Gunter Adams ja Henttonen. EAL-yhdistyksellä on vahvaa diakonista toimintaa Saksassa Würzburgissa. EAL:n Suomessa Virtasalmella sijaitsevat tilat ovat Alakiiskilässä ja Uutelassa. Virtasalmi kuuluu nykyisin Pieksämäen kaupunkiin.

”Hälytettiin paikalle kriisin sattuessa”

Suomessa toteutetun toiminnan 20-vuotisjuhlaa vietetään helatorstaina, kun Virtasalmen kirkossa järjestetään saksalais-suomalaisen jumalanpalvelus. Perjantaina Uutelan tilalla järjestetään seminaari. Mukaan tulee yli 60 vierasta Saksasta, yhdistyksen työntekijöitä, entisiä ja nykyisiä EAL:n ohjaajia, useita diakoniajohtajia Etelä-Saksasta, Würzburgin evenkelinen dekaani sekä eri korkeakoulujen edustajia molemmista maista.

Tänään saksalaisvieraat kokoontuivat Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa pidettyyn aamupäivä-seminaariin Helsingissä. Kotimaa24 tavoitti Henttosen heti esitelmien päätyttyä.

– Tunnelmat ovat juhlavat. Kävimme suomalaista koulutusjärjestelmää läpi. EAL-projektin periaatteet, lähtökohdat ja historia käytiin myös läpi ja katsottiin kuvia.

Henttonen mainitsee, että mukana on myös poika, nyt jo aikuinen mies, joka oli mukana Virtasalmella toiminnan ensimmäisessä ryhmässä.

Henttonen toteaa, että toiminnassa mukana olleiden osallistuminen juhlallisuuksiin kertoo hyvää sanomaa koulutuksen onnistumisesta.

– Virtasalmen seminaarissa perjantaina kuullaan tarinoita matkan varrelta, nehän ovat värikkäitä nimittäin. Aina on sattunut ja tapahtunut. Minullakin on hyvin värikkäitä muistoja, koska minut yleensä hälytettiin paikalle, jos oli joku kriisi, Henttonen nauraa.

EAL-toimintaa esiteltiin laajasti Diakonia-lehdessä (1/2012), sivut 44–46.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAgricolamessu lahjoittaa messukävijöille kangaskassit
Seuraava artikkeliTekeillä kansalaisaloite yhteisestä katsomusaineesta

Ei näytettäviä viestejä